VIDEO: Jezero Most z lodi! Krajina se dnes, 12 let po začátku napouštění, otevírá lidem!
Jezero Most při prohlídce z lodi, kterou uspořádal Palivový kombinát Ústí. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – V říjnu 2008 se začalo s napouštěním, v září 2020 se krajina v okolí jezera Most vrací veřejnosti. Píše se 12. září a od nynějška již budeme moci legálně navštěvovat rekultivované území po těžbě hnědého uhlí, koupat se zde, sportovat, rekreovat. Tam, kde dříve stávalo staré královské město, budou znovu lidé.

Kvůli situaci kolem epidemie koronaviru se u příležitosti otevření jezerní krajiny nekonají žádné velké oslavy ani doprovodný program.

„Původní plán s bohatým kulturním programem, který měl být součástí Mostecké slavnosti, na otevření jezera Most nechystáme. A to i přes to, že budou na místě probíhat vyhlídkové lety vrtulníkem. Je třeba respektovat a řídit se nařízeními Krajské hygienické stanice i Ministerstva zdravotnictví ČR. Rozhodně však nechceme Mostečany o tento zážitek ochudit. Plnohodnotné využití chystáme ve spolupráci s Palivovým kombinátem Ústí na příští sezonu,“ vysvětluje primátor města Mostu Jan Paparega.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=9dzXURy-TWQ

Co o jezeře možná nevíte

Jezero je jen částí rekultivací, které dohromady zabírají 1200 hektarů. Jezero je větší než Máchovo a hloubkou se vyrovná Orlíku. Zatopená plocha činí 309 hektarů, největší hloubka je 71 metrů. Dříve udávaných 75 metrů po přeměření již neplatí. V jezeře Most je 70,5 milionů metrů krychlových vody, která patří mezi naše nejčistější. Průhledná je až do téměř neuvěřitelných osmi metrů. Obvodová komunikace, která není určena pro motorová vozidla, měří devět kilometrů. V nejširším místě má jezero 1,9 kilometru a 3 kilometry na délku. Zaznamenána zde byla přítomnost 350 druhů cévnatých rostlin. V jezeře žije osm druhů ryb: okoun říční, síh maréna, lín obecný, plotice obecná, perlín ostrobřichý, ježdík obecný, sumec velký a štika obecná. V rámci ornitologických pozorování byl na lokalitě spatřen i orel mořský.

Co zde nedělejte

Koupání je na vlastní nebezpečí. Zakázáno je vstupovat do vody mimo pláže a mola, na pláže na jižních svazích je zakázáno vstupovat se psy a jinými zvířaty (vyjma vodicích a asistenčních psů), skákat do vody z důvodu umístěných kamenných vlnolamů pod vodou, manipulace s moly a ekomoly pro hnízdění ptáků, plavba motorových plavidel včetně vodních skútrů, rybařit a lovit zvěř, tábořit, vjíždět do porostů na koních nebo je plavit v jezeře, stanovat a rozdělávat ohně, ukládat jakýkoliv odpad a znečišťovat území odpadky, do území se nesmí vnášet hořlaviny, alkohol, drogy a jiné nebezpečné předměty jako zbraně či pyrotechnika.

Kam se psy, kde parkovat a jak s kolem?

Pro psy jsou ve střední části jezera Most vyhrazena tři místa, která slouží přímo jako pláže pro psy. Parkovat je možné pouze na vyhrazených plochách. K jízdě na kole lze využít pouze účelové komunikace a cyklostezky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru