Další mláďata v zooparku. Orlosup teprve vykukuje, sovice se už učí létat
Mládě orlosupa. Foto: Miroslav Brtnický/zoopark
Zajímavosti

Chomutov - Voliéry dravých ptáků v chomutovském zooparku ožily pískáním ptačích mláďat. Pár orlosupů bradatých se vzorně stará o malou samičku, u sovic krahujových už se učí létat dvojčata.

V případě orlosupů je to již třetí přirozeně odchované mládě a ošetřovatelé chválí ptačí pár jako vzorné rodiče. „Poctivě se střídali při sezení na vejci i při zahřívání mláděte. Samice seděla u mláděte častěji, samec se pak staral o krmení,“ popisuje s radostí Věra Topičová, ošetřovatelka ptačích dravců.

Samička dostane svobodu

U prvního mláděte to přitom tak jednoduché nebylo, tehdy museli chovatelé pomoci s krmením. Díky kameře v hnízdě viděli, že si rodiče zpočátku nevěděli rady. „Dnes už se chovají tak vzorně, jako by to byl jejich dvacátý potomek,“ usmívá se ošetřovatelka. Počínání páru sleduje hlavně díky kameře, ale rodiče prý nejsou agresivní ani při vstupu do voliéry. Samotné mládě se zatím před zraky návštěvníků trochu schovává. Jen když se postaví, je vidět jeho zvědavý kukuč.

Protože je zoopark zapojený do reintrodukčního programu orlosupů, malá samička bude zřejmě krátce po odchovu vypuštěna do volné přírody. „Předběžně je to domluvené,“ potvrdil vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. „Pokud to vyjde, převezou ji do Španělska a vypustí do tamních hor.“

Na sovice čekali patnáct let

Rodičovské starosti i radosti má také pár sovic krahujových. Dvě mláďata, narozená zpočátku dubna, se už učí ve voliéře létat. A opět pod zvědavým dohledem ošetřovatelky. „Jedno zvládá létání bez problémů, druhé zatím spíš poskakuje. Až budou létat obě, hodně se mi uleví,“ naznačuje Věra Topičová, že odchov ještě není úplně u konce.

Vylíhnutí malých sovic je pro zoopark velkou událostí, protože přišlo po dlouhých patnácti letech. „Hodně jsme si přáli, aby to letos vyšlo. Když všechno dobře dopadne, bude to odchov, kterého si budeme v letošním roce hodně považovat,“ přitakává Brtnický. Jak vzápětí doplnil, vloni se podařilo v rámci všech zahrada EAZA odchovat jen čtyři sovice.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru