Tlupa makaků se rozroste o dvě samice. Na začátku budou výhrůžně cvakat zuby, říká zoolog
Čtyřčlenná skupina makaků se rozroste o dvě samice ze skotské zoo. Foto: Helena Hubáčková
Zajímavosti

Chomutov - Dvě opičí dámy ze skotské zoo rozšířily skupinu makaků v chomutovském zooparku. Zatím jsou od tlupy oddělené a zvykají si na nové kamarády přes přepážku v zázemí výběhu.

Chovatelé chtějí, aby se s tlupou co nejvíc seznámily, než je pustí společně do výběhu. Pak totiž určitě dojde na snahu nováčků vysloužit si co nejlepší postavení v hierarchii opičí tlupy. „Nečekáme snad žádné kruté souboje, na druhou stranu žádné zvíře nechce být poslední. Ze začátku na sebe budou dorážet, přijde nějaké to výhrůžné cvakání zuby, možná škrábance, neklid ve skupině,“ předvídá hlavní zoolog Miroslav Brtnický.

Také proto si zoopark přivezl dvě zvířata, která se znají. „Bylo to cílené, přeci jen ve dvou snesou zvykání na novou skupinu lépe,“ dodává zoolog.

Zvykání v ubikaci má však ještě jeden prozaický důvod. V zoologické zahradě v Edinburghu, odkud zoopark samice získal, byly opice dlouhou dobu v zázemí a nesetkaly se se zimními teplotami. Chovatelé proto čekají na trochu teplejší dny a hlavně noci, než opičí dámy vypustí ven.

Makak magot je jedinou opicí, která volně žije i na evropském kontinentě. V přírodě je to ohrožený druh, nicméně v zoologických zahradách jsou poměrně početné skupiny. Chová je přes 60 evropských zahrad, v České republice jsou to jen Praha a Chomutov. Zoopark má nyní šestičlennou skupinu, kromě dvou nově přivezených chová ještě jednu starší samici a tři samce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru