Do Chomutova míří festival Obnaženi, centrum města bude plné uměleckých akcí
souHra (Ostružina z.s., foto: Vojtěch Brtnický)
Co se chystá

Chomutov - Od pátku 6. srpna do soboty 14. srpna čekají na návštěvníky 18. ročníku festivalu Obnaženi v Chomutově umělecké akce rozličného charakteru i forem, které budou probíhat především v centru města Chomutova a z velké části v jeho veřejném prostoru.

Organizátoři konkrétně zvou na taneční představení, večer tanečních filmů, slam poetry, výtvarné instalace a jejich komentovanou prohlídku, výstavu, happeningy i dílny a autorské čtení s hudbou. Festival bude prezentovat práci místních, českých i zahraničních umělců. Všechny body programu propojí téma letošního ročníku, kterým je Zrání.

V pátek 6. srpna zahájí hlavní festivalový týden vernisáž výstavy Zrání, 25 let v pohybu (Víťa Jakoubek, Café Rouge, 18:00). V následujících dnech pak bude výtvarník a jeho hosté k vidění při výtvarné tvorbě na zdi podchodu u vlakové zastávky Chomutov-město v ulici Cihlářská.

Na první festivalový víkend je připraven program pro celou rodinu. V sobotu 7. 8. od 10 hodin se v atriu Chomutovské knihovny uskuteční výtvarná dílna pro děti i dospělé Individualita a v neděli 8. 8. se příznivci slam poetry můžou přihlásit na workshop s mistrem republiky ve slamu Dr. Filipichem. A na oba víkendové dny pak přichystal spolek Ostružina interaktivní představení souHra určené všem od 5 do 120 let (7. 8. v 17h, 8. 8. v 15h, sraz před městským divadlem v Chomutově).

Dalším lákadlem je večer Slam poetry, který proběhne ve středu 11. 8. od 19h v atriu Chomutovské knihovny a kde diváci tentokrát rozhodnou nejen o vítězi večera, ale i o postupujících na mistrovství ČR ve slamu. Středa 11. 8. bude také prvním dnem, kdy na náměstí 1. máje začnou před zraky kolemjdoucích tvořit své sochy a objekty tři profesionální sochaři (Jitka Kůsová, Josef Šporgy a Jiří Němec). Ti zároveň jako lektoři povedou tři studenty místní ZUŠ, kteří budou v této sochařské dílně s názvem 3x3x3 také po tři dny sochat ze stavebního materiálu ytong. Všichni jsou zváni, aby se přišli podívat a aby sochaře i studenty v jejich práci podpořili.

Ve čtvrtek 12. 8. proběhne v letním kině v Chomutově Večer tanečních filmů, který představí sedm krátkých a velmi rozmanitých filmů z celého světa. Po promítání bude také diskuse se dvěma tvůrci, kteří přijali pozvání a na festival osobně dorazí. Poetický taneční film s třinácti tanečníky a 26 dřevěnými prstenci Still life on the island představí německá choreografka Nicole Beutler, která žije a tvoří v Amsterodamu.

Český krátkometrážní film Fibonacci pak přijede do Chomutova divákům představit scénárista a režisér Tomáš Hudeček. Na dramaturgické i produkční přípravě tohoto večera festival Obnaženi spolupracoval s věhlasným Amsterodamským festivalem tanečních filmů Cinedans.

V následujících dnech bude mít tanec ještě několikrát prostor. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na již zmiňovanou choreografii Still life, která se objeví ve filmu Nicole Beutler a která bude k vidění také naživo v ulicích města Chomutova. Speciálně pro tuto příležitost ji Nicole nazkouší s českými profesionálními tanečníky (Still life in the city - pátek 13. 8. v 18:00 na sídlišti Březenecká u experimentů, v sobotu 14. 8. v 11:30 u Armabetonu na Palacké ulici). Páteční večer bude patřit hvězdě české taneční scény Markétě Vacovské, kterou od 20:30 v kostele sv. Kateřiny v autorském představení Odloučení doprovodí hudebnice Sára Vondrášková (Never Sol).

Poslední den hlavního festivalového týdne sobota 14. 8. naplní ve svém programu charakter multižánrovosti a v Procházce Zrání, která provede návštěvníky po výtvarných instalacích, také přinese na trasu procházky tanec, trochu hudby a poezii. Na neobyčejné komentované prohlídce promluví u svého objektu autoři všech dočasných výtvarných instalací k tématu Zrání a prostor bude i na otázky z publika. Organizátoři také vybízejí všechny, aby na společnou cestu přinesli tematicky plody zrání i básně, které se k tomuto tématu vztahují. Sraz na Procházku Zrání je v 16:00 před kostelem sv. Kateřiny.

Umění slova nakonec i celý týden uměleckých setkání uzavře. V kostele sv. Kateřiny od 20:00 vystoupí česká spisovatelka a hudebnice Eva Turnová se svým Čtením z Turnových hájů, které také doprovodí hudbou.

Všechny akce festivalu proběhnou dle platných epidemiologických opatření.

0308festival3

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru