Jirkov - Chcete vědět, co o Jirkově psal před sto osmdesáti lety kronikář Kajetan Gregor? Zkusit na historických fotografiích najít svůj dům či ulici, jak vypadaly před desítkami let? Zajímavou možnost budete mít ve čtvrtek 24. listopadu, kdy bude až do večera otevřená jirkovská kronikárna.

2211kronikarna

Nejstarší kronikou města Jirkova je ručně psaná Gregorova kronika z let 1836 až 1840.  Foto: archiv MěÚ Jirkov

Najdete tu nejen nejstarší Gregorovu kroniku z let 1836 až 1840, ale také další ručně psané záznamy z dvacátého století. Prohlédnout si můžete i současné kroniky, které jsou (od roku 1994) psané elektronicky a vytištěné. V kronikárně jsou třeba i vzácné originály výkupních listin vztahující se k dávné historii města.

2211kronikarna1

Kronikář Pavel Simet zkoumá jeden z historických dokumentů uložených v kronikárně.

„Návštěvníkům budou k dispozici také alba plné fotografií od devatenáctého století až po současnost,“ dodává k tomu kronikář Pavel Simet. Snímků je v archivu na dva a půl tisíce. Prolistovat si můžete také nejrůznější knihy, které byly o Jirkovu v minulosti napsané, stejně jako knihy plné výstřižků s články o městě či nejrůznější plakáty, pozvánky, vstupenky, programy...

Kronikárna sídlí v Chomutovské ulici vedle hotelu Kavalír. A mimochodem - Jirkov je jediné město v republice, které podobnou kronikárnu má. Navíc je pravidelně otevřená pro veřejnost, a to každý čtvrtek od dvou do čtyř hodin. Tento čtvrtek bude v rámci akce nazvané Den otevřených kronik přístupná od půl třetí až do šesté večer.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru