Klášterec nad Ohří – Ještě nemáte plány na druhý červencový státní svátek? V Klášterci nad Ohří můžete Den upálení Mistra Jana Husa oslavit opravdu stylově – putováním za duchem Jana Husa na Lestkov.

Akce se uskuteční 6. července. Sraz účastníků bude na náměstí dr. Edvarda Beneše v 10 hodin, později se cestou ke stáčírně u lázní mohou přidávat další zájemci. Letos se jde na Lestkov již potřetí. V čele průvodu půjde Jan Žižka. Můžete se těšit i na Jana Želivského a další známé historické osobnosti.

Organizátoři akce se na hradě pokusí pomocí kouře z hořící biomasy vyvolat ducha Mistra Jana Husa. Letos také vztyčí 3-4 metrového Jana Husa, který bude žehnat Klášterci a bude viditelný z různých částí města. Vrcholem akce bude opékání s Janem Husem, které tentokrát nebude životu nebezpečné. Pro děti budou připraveny drobné soutěže.

Proč putování za duchem Mistra Jana Husa? Má Jan Hus něco společného s Lestkovem? Jak píší někteří historikové, ve druhé polovině prosince 1412 či na počátku ledna následujícího roku se podařilo zjistit Husův pobyt na Žatecku, kde byl jeho hostitelem Mikuláš Bohatý zvaný Augustinův, tehdy majitel hradu Egerberka (Lestkova). Oba se dobře znali, protože Mikuláš Augustinův, nejvyšší písař zemský, se zasloužil společně s Janem Husem o vydání Dekretu kutnohorského - 1409.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru