Ústecký kraj - V rámci Dnů evropského dědictví můžete tento víkend v celém Česku absolvovat zajímavé prohlídky památek a dalších objektů s doprovodnými kulturními programy zdarma. Ale nejen prohlídky památek, ale také další zajímavé kulturní, sportovní i společenské akce vás tento víkend čekají. Přinášíme vám na tři desítky tipů na nejzajímavější akce nejen v našem kraji.

MOSTECKO: MARIÁNSKÉ RADČICE – Mariánská pouť

Sobota 12. září od 10 hodin

Tradiční pouť v Mariánských Radčicích se koná v sobotu 12. září. Můžete se těšit na dobové stánky, ukázku řemesel, hudbu, šermíře, kejklíře, fakíra, soutěže pro děti, známe osobnosti a hudební produkci, vše zakončené večerním ohňostrojem. Uslyšíte například Davida Mattioliho, Maxim Turbulenc, Heidi Janků a mnoho dalších.


MOST: Hipodrom – Den horníků

Pátek 11. září od 15 hodin

Horníci budou mít na mosteckém Hipodromu svůj den. Na hlavním podiu vystoupí od 15 hodin m9ša Marková s pořadem pro děti, dále Míša Marvartová a Nela Kailová, v 17.15 zahraje Gábina Goldová s kapelou, od 18.30 Leona Machálková a od 20 vystoupí Ewa Farna. Součástí dne je také hornická pouť a možnost jízdy na koních pro děti, s odborným dohledem a další doprovodné programy. Kyvadlová doprava je zajištěna od 13.15 do 01.15


MOST: kopec Šibeník – Posviťme si s broučky

Pátek 11. září od 19 hodin

V pátek mohou dospělí se svými dětmi projít trasu na kopci Šibeník s vlastnoručně připravenými lucerničkami. Cestou je čekají různé úkoly, za které děti dostanou sladkou odměnu. Na závěr bude vyhodnocena nejhezčí lucerna.


MOST: 1. náměstí - #BEACTIVE WALK

Neděle 13. září od 10 hodin

V rámci Evropského týdne sportu odstartuje v neděli na 1. náměstí výzva #BeActive Walk. Akce je určena pro širokou veřejnost na podporu sportu v celé Evropě. V rámci výzvy je pro účastníky připraven pochod přes vrch Ressl s cílem na Matyldě. Druhou aktivitou je cyklojízda se dvěma trasami s různou délkou s dojezdem na Matyldě. Tam si potom budete moci poslechnout hudební skupinu 3D. 


MOSTECKO: OBRNICE – Obrnické slavnosti

Sobota 12. září od 13 hodin

V sobotu 12. září vypuknou v Obrnicích oblíbené slavnosti. Každoroční vyvrcholení společenského života v obci je velkolepým rozloučením s létem plným zábavy a těší se značnému zájmu veřejnosti. Letos už devítiletou tradici odstartovala v roce 2007 iniciativa současného vedení obce. Slavnosti lákají nejen obyvatele všech generací Obrnic a sousedního Chanova a Českých Zlatníků, stále častěji je vyhledávají i lidé z Mostu a dalších měst a obcí z blízkého i vzdálenějšího okolí. Oslavy, jež připomenou i 733. výročí první zmínky o obci, zahájí ve 13:00 hodin v areálu starého fotbalového hřiště pěvecké a taneční vystoupení místních dětí. Starostka pak o dvě hodiny později slavnosti oficiálně zahájí přivítáním návštěvníků. Bohatý kulturní program nabídne koncert písničkáře Miroslava Palečka, show baviče a zpěváka Milana Pitkina či vystoupení imitátora a baviče Zdeňka Izera. Závěr slavností zpříjemní melodie z muzikálu Mamma Mia. Moderátorem sobotního odpoledne bude Radel Jirgl. Chybět pochopitelně nemůže ani chutné občerstvení. Na své si ale přijdou i nejmenší návštěvníci. Pro děti pořadatelé připravili řadu atrakcí, například nafukovací skluzavku, skákací hrad, malování na obličej, vláček, řetízkový kolotoč či paintballovou střelnici. Těšit se mohou také na vystoupení na chůdách či dětskou skupinu Happy Kids.


MOSTECKO: ŽELENICE – Želenický jarmark

Sobota 12. září od 13 hodin

Ve sportovním areálu Želenice proběhne v sobotu tradiční jarmark. Podívat se zde můžete na ukázky sokolnictví, práce se psy městské policie, psí školy, tradičních řemesel a dalších doprovodných akcí. Pod širým nebe pak od 18 hodin zahraje Mini Band. Děti si zdarma užijí skákacího hradu, trampolíny nebo jízdy na koni.


MOSTECKO: MALÉ BŘEZNO – Varhanní koncert

Neděle 13. září od 17 hodin

V kostele v Malém Březně můžete v neděli vyslechnout varhanní koncert Adam Viktory, zpěv Gabriely Eibenové e ženský pěvecký sbor CLAVIS CORDIUM pod vedením sbormistryně Evy Šimkové.


CHOMUTOV: INDIAN SUMMER OPEN AIR

Sobota 12. 9. od 15 hodin

Open air festival v atrium SKKS Chomutov. Těšit se můžete na X-left to die, Noční klid, Hot pants, Whispering of soul, High five (Praha) a Final Pain (Most).


CHOMUTOVSKO: JIRKOV – Hornická pouť

Sobota 12. září od 10 hodin

Jirkovská hornická pouť se uskuteční na náměstí Dr. Beneše. Hudební program se bude odehrávat v Koselní ulici a na náměstí Dr. E. Beneše od 10,00 hodin. Těšit se můžete na Dechovku Veselí muzikanti, W. Matuška revival a Malevila Band, Sebastian, Xindl X a Mňága a Žďorp, v Kostelní ulici pak na Blues Up 7, CV Blues, CrazyDogs a Štíhlá koza. Chybět nebudou ani pouťové atrakce, prodejní stánky. Vstup volný.


CHOMUTOVSKO: JIRKOV – Přehrada Jirkov – Den otevřených dveří

Sobota 12. září od 9 hodin

Přehrada se otevře veřejnosti tuto sobotu, těšit se můžete na různé soutěže, poznávací hry, ukázky hasičské techniky, poskytování první pomoci a také informace o bezpečnosti v okolí vodních toků a nádrží.


CHOMUTOVSKO: HRADIŠTĚ – závody do vrchu Triola Cup

Sobota 12. září od 8 hodin

V Hradišti u Chomutova se totiž v sobotu 12. září jede další ze závodů podniku Triola Cup, Startuje se v 8 hodin v rámci devátého závodu Triola Cup 2015 – RTT International day, na úžasné trati Hradiště - Rusová, která je díky organizátorům prodloužena již potřetí v této sezóně na skvělých 5000 m, povrch je opět bez chybičky, pasivní a aktivní ochrana jezdců je na špičkové úrovni. Výjimečné mezinárodní motoristické závody, tentokrát s účastí závodních jezdců z mnoha zemí a bohatým doprovodným programem, přijedou jezdci z Velké Evropy např. Oskar Beneš, Dominika Benešová, Petr Jureňa a další. Jak uvádí sama Jitka Vojtíšková, dcera a manažerka matadora motorsportu a truckera Frankieho Vojtíšky, přijďte, určitě to bude stát za to!


CHOMUTOVSKO: KOVÁŘSKÁ – Kovářská 2015

Pátek 11. září od 18 hodin a Sobota 12. září od 19 hodin

Celodenní program v novém stylu pro celou rodinu. V pátek se koná koncert v kostele Sv. Michaela a projekce leteckých filmů. V sobotu vrcholí 22. mezinárodní letecké setkání, uvidíte letecká vystoupení, můžete se zúčastnit přednášek, besed a dalších doprovodných akcí, které připomenou leteckou bitvu nad horami z 11. září 1944.


KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ: Klášterecké promenády + Švejkův pivní festival

Sobota 12. září

V areálu kláštereckého zámku a v letním kině proběhne 2. ročník Kláštereckých promenád a Švejkova pivního festivalu. Těšit se můžete na skvělé pivo z několika pivovarů, různé pivní soutěže a bohatý kulturní program na dvou scénách. Koncertovat zde bude například Láďa křížek nebo kapela No Name.


ŽATEC: Oslavy udělení královských privilegií Žatci

Sobota 12. září od 10 hodin

V rámci oslav Evropského kulturního dědictví se budou v Žatci konat velké historické slavnosti a Oslavy udělení královských privilegií. Návštěvníky čeká bohatý kulturní program, volně přístupné historické památky, i ty, do kterých se zájemci jen tak nepodívají. Do průvodu si můžete obléct středověký kostým a vrátit se tak do 13. století, kdy Žatec žil pestrým životem jednoho z nejvýznamnějších měst českého království. Na náměstí Svobody je připraven od 10 hodin bohatý historický program kejklíři, šermířské divadlo, hudba, ukázky katovského řemesla a dobového tance, workshopy, řemeslné výroby, středověká kuchyně a stánky s občerstvením, ve 13 hodin přiveze posel krále Přemysla Otakara II. Privilegia. V průběhu víkendu můžete navštívit i tyto památky, které budou volně otevřeny od 13 do 17 hodin, Děkanský kostel Nanebevzetí p. Marie, Kněžská brána, Radniční věž, Tzv. Hošťálkův dům, Husitská bašta, Dům č. p. 7, Podzemí na Kruhovém náměstí, Gotický most, Obránců míru 243, Chrám chmele a piva, Chmelový maják, Galerie Sladovna, Chmelařské muzeum, Křížova vila, Regionální muzeum v Žatci, s prohlídkami a kulturními pořady zdarma.


LOUNY: Běh naděje

Sobota 12. září od 10 hodin

Nová sportovně společenská humanitární akce inspirující se úspěšnou akcí pořádanou na podporu výzkumu rakoviny - BTF, která v ČR probíhala v letech 1993 - 2007 a na níž Běh naděje volně navazuje. Dobrovolná humanitární akce spojená s veřejnou sbírkou. Jeho účelem je absolvovat předepsanou trať (udělat něco pro své zdraví), finanční - získat z příspěvků účastníků finanční prostředky na výzkum rakoviny, solidární - vyjádření solidarity s nemocnými, preventivní - pravidelným pohybem a správnou životosprávou udělat něco pro své zdraví a předcházet onkologickým i ostatním civilizačním onemocněním. Trať je možno absolvovat jakýmkoli způsobem - chůzí, během, joggingem, na invalidním vozíku, na kole, na kolečkových bruslích, s kočárkem, se psem atd. - podle vlastních sil, může se zúčastnit každý bez omezení - občané všech věkových kategorií, od seniorů po novorozence. Startuje se v 10 hodin ve středu města u základní školy. 


LOUNSKO: PERUC – Dožínkové slavnosti

Sobota 12. září od 11 hodin

Dožínkové slavnosti se v sobotu 12. září uskuteční v Peruci na Lounsku, a to pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka. VIII. Krajské dožínky 2015 začnou v 11.00 hodin slavnostním průvodem obcí. Chybět nebudou ani ukázky zemědělské techniky, řemesel nebo ochutnávky regionálních výrobků. Oslava úrody je každoročně spojená i s bohatým kulturním programem.


LOUNSKO: RANÁ – Setkání rodáků a přátel obce

Sobota 12. září od 10 hodin

Setkání rodáků a přátel obce k příležitosti oslav 680 let první písemné zmínky o obci, který se koná v sále Kulturního domu. Čeká vás úvodní informace starosty o současném dění v obci, prohlídka historických a současných fotografií, zhlédnutí filmu z naší současnosti, návštěva letiště, rekonstruovaného statku Oblík, společný průvod občanů a dobrovolných hasičů, vystoupení dechové hudby ZUŠ Louny v parčíku a taneční zábava na sále Kulturního domu, kde zahraje taneční skupina L-modus.


TEPLICKO: KRUPKA – Mariánské poutní slavnosti

Sobota 12. září a neděle 13. září od 11 hodin

Město Krupka srdečně zve na MARIÁNSKÉ POUTNÍ SLAVNOSTI, které se konají o víkendu ve dnech 12. - 13. září od 11 hodin. Vezměte celou rodinu i s příbuzenstvem a přijďte do centra Krupky, kde je pro všechny připraven bohatý program. Nebudete se nudit ani hladovět ani žíznit, a díky pestré nabídce mnoha prodejních stánků provětráte i své peněženky! Vstupné neplatíte a přijďte raději pěšky, vjezdy do centra budou pro auta uzavřené.


TEPLICKO: KRUPKA – Výstava kaktusů a sukulentů

Pátek 11. září až neděle 13. září od 9 hodin

Výstava se bude konat ve výstavní síni Městského úřadu Krupka ve dnech 10. září (čtvrtek) - 13. září (neděle), od 9 do 17 hodin, v neděli končíme ve 14 hodin. Přijďte si prohlédnout naše kaktusy a sukulenty, některé si můžete i zakoupit, poradíme Vám s pěstováním. V rámci výstavy bude možné zakoupit si včelařské výrobky. Vstupné zdarma.


TEPLICKO: DUBÍ – Slavnost k 119. výročí posvěcení Kostela Panny Marie

Pátek 11. září od 17 hodin a sobota 12. září od 13 hodin

V pátek vystoupí v kostele vokální skupina Fragile a v sobotu se u kostela koná slavnost, kde vystoupí skupiny Přelet MS, Nezmaři, Rangers a Kamelot. Vstup je zdarma.


TEPLICKO: DUCHCOV – Státní zámek - LENKA DUSILOVÁ/BENEFICE PRO REINEROVU FRESKU

Sobota 12. září od 19 hodin

Výjimečné koncertní představení, které se bude konat u příležitosti Dnů evropského dědictví (EHD), zprostředkuje nevšední zážitek. V sobotu 12. září 2015 se na zámek Duchcov vrátí mnoha hudebními cenami ověnčená zpěvačka a hudební experimentátorka Lenka Dusilová, která představí mimořádný audiovizuální program. Její vystoupení se bude konat přímo v pavilonu pro Reinerovu fresku v zámecké zahradě ve prospěch benefičního projektu. Tip na akci roku na zámku Duchcov v roce 2015!


LITOMĚŘICE: Zahrada Čech

Od soboty 12. září od 10 hodin

Zahájení výstavy Zahrady Čech, která potrvá až do 19. září. Můžete se těšit na tradičně bohatý sortiment potřeb pro zahradu a chalupaření. Připravený je také bohatý kulturní program plný pěveckých vystoupení a soutěží o zajímavé ceny. Návštěvníci výstavy mohou i nadále parkovat v areálu kasáren, které jsou v bezprostředním sousedství výstaviště Zahrada Čech.


LITOMĚŘICKO: Roudnice nad Labem – Roudnické vinobraní

Sobota 12. září od 10 hodin

Také letošní ročník bude soustředěn především do areálu zdejšího barokního zámku a jeho parků. Připraveny budou tisíce litrů vína a burčáku, stánky s občerstvením, pouťové atrakce a zábava na třech hudebních scénách, na kterých vystoupí např. Voxel, Jelen, David Koller, Eddie Stoilow, World Roxette Tribute Band a mnoho dalších. Sledujte web a Facebook akce.


LITOMĚŘICKO: VELEMÍN - Caravan fest 2015

Sobota 12. září a neděle 13. září od 9 hodin

Akce, která je určena nejen KARAVANISTŮM, ale všem, kteří rádi cestují, chtějí si prohlédnout obytné auto či přívěs, nebo jen strávit příjemný den s rodinou u zábavných atrakcí, dobré muziky a pivka. Z vystoupení hudebních skupin se letos můžete těšit na takové hvězdy, jakými jsou bez pochyby František Nedvěd se synem Vojtou a Spirituál kvintet, kteří se dokonce v jednu chvíli na pódiu nejen potkají, ale i zazpívají. Dále během dne zazní poctivý český big-beat, moderní country, folkrock nebo pop-rock v podání dívčí kapely K2. Pamatováno je samozřejmě i na dětičky, které čeká v průběhu dne několik představení divadélka Uličník a IMP Praha, dále dětské atrakce a soutěže. V areálu festivalu bude připraveno množství stánků s občerstvením a dalšími dobrotami, včetně příjemného posezení u pódia, odkud můžete vše v klidu sledovat. Celým dnem vás bude provázet moderátor HIT rádia FM Marek Leština. Vstupné na je ZDARMA! 


ÚSTECKO: RUMBURK – Loretánské slavnosti

Sobota 12. září od 10 hodin

V Loretě Rumburk se uskuteční divadelní a hudební slavnost pro celou rodinu. Připraveny jsou divadelní pohádky, ukázky historické hudby a tvoření ve výtvarných dílnách, bohatý kulturní program a komentované prohlídky s průvodcem.


DĚČÍNSKO: JÍLOVÉ – Loučení s létem

Sobota 12. září od 14 hodin

Přijďte se rozloučit s létem, a to ve velkém stylu. Jedná se o poslední akci z cyklu Letní zámecké slavnosti. Nebude chybět stánkový prodej, akce pro děti, ale hlavně bude OHŇOSTROJ a také OHŇOVÁ SHOW.


SEVERNÍ ČECHY: Dny Evropského dědictví – elektrárny

Sobota 12. září a neděle 13. září od 10 hodin

V rámci Dnů evropského dědictví, během nichž jsou zpřístupněny většinou zdarma historické, kulturní i technické památky po celé České republice, bude možné 12. a 13. září navštívit malou vodní elektrárnu Želina u Kadaně a také vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem. Obě vodní díla Skupiny ČEZ se návštěvníkům otevřou od 10 do 16 hodin, přičemž poslední exkurze začínají v 15.30 hodin. Malá vodní elektrárna Želina bude pro širokou veřejnost zpřístupněna v rámci tohoto pomyslného dne otevřených dveří vůbec poprvé od skončení rozsáhlých sanací všech svých vnitřních i vnějších betonových částí. Letos přitom měly zatím možnost si ji prohlédnout jen organizované návštěvy v rámci exkurze do Elektrárny Tušimice. Želina organizačně spadá pod Elektrárny Tušimice a Prunéřov, má dvě dvojité Francisovy turbíny s maximálním výkonem 450 kW. Zprovozněna byla v roce 1908, ale již v roce 1925 přestala sloužit svému účelu. Znovuzprovoznění se dočkala po náročné rekonstrukci až v roce 1995. Její podstatně větší sestra na řece Labi, vodní elektrárna Střekov, má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je také největší vodní elektrárnou na severu Čech.


PRAHA: MINI FESTIA OPEN AIR 2015

Sobota 12. září od 12 hodin

Jako každý rok, tak i tento se můžeš těšit na dvě vydání tohoto festivalu. V tomto zářijovém vydání můžeš očekávat jednu velkou změnu, kterou bude Poison Apple stage v rytmu drum and bass. Chybět nebude ani VIP stage, která poskytne více prostoru pro posezení. Toto jedenácté dvoj-vydání se uskuteční 12. září tradičně v kempu Kotva (v pražském Bráníku). Festival letos poprvé nabídne druhou stage ve znamení DNB, kterou si vezmou pod svou záštitu kluci z Poison Apple, které můžete znát z charitativních akcí na pomoc postiženým povodněmi. Pro velký zájem o VIP zónu dojde k rozšíření prostoru, které přinese více místa k sezení a k možnosti vybudování dalších „dark roomů" pro vaše soukromí. Jako i v minulých létech, tak i toto vydání bude od 12 – 13 hodiny zcela ZDARMA pro všechny příchozí. Pro ostatní pozdější příchozí bude vstup na místě za symbolických 150 Kč a VIP 299 Kč. Vstupenky jsou ke koupi v předprodeji za 100 Kč a VIP za 250 Kč. Zájemce o předprodejové vstupenky žádáme, aby psali na naši facebookovou fanpage, či na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Festival začíná 12 hodinou a končí 22 hodinou večerní, učinkují Džejár aka Roger Venzent, Enrico, Beda, Kifli, Subgate, Fatty M, IM Cyber, Ozone, N:Force,2K, Sweg, Peet Sanders, Sunbeam, Ravic, P-Jay, Mark Evill, Rio, Tibiza, Finidi, Michael J, Junior Jan, Zendi, Wulky, Mike M, Mylo, Golpe, Topclass, Marteen, Andy Road, ahZ, Blofeld, KamCZa, Eska, Stantha, Emphonic, Error, Skáčko, Feela, Dash, Dogzan, Pataky & MK2, Timmy, Kleitone, Tukan MC, MC Ufo, MC Was, Filip Markes on Sax. Afterparty v nedalekém klubu PM – který naleznete na adrese Trojská 10, Praha 2. Kompletní obsazení festivalu a afterparty Main stage: Džejár aka Roger Venzent, Enrico, Beda, Kifli, Subgate, Fatty M, Peet Sanders, P-Jay, Mark Evill, Rio, Tibiza, Zendi, Wulky, Mike M, Mylo, Golpe, Topclass, Marteen, Andy Road Second stage (Poison Apple): IM Cyber, Ozone, N:Force,2K, Sweg, ahZ, Blofeld, KamCZa, Eska, Stantha, Emphonic, Error, Skáčko, Feela, Dash, Dogzan, Tukan MC, MC Ufo, MC Was, Filip Markes on Sax Afterparty @ PM – Finidi, Michael J, Junior Jan, Pataky & MK2, Timmy, Sunbeam, Ravic, Kleitone.


ČESKO: Dny evropského dědictví na severu Čech

Celý víkend

Celý víkend se bude odehrávat významná mezinárodní kulturní událost – Dny evropského dědictví (European Heritage Days, EHD), jejichž cílem je otevřít pro návštěvníky zajímavá místa, nebo naopak oživit doprovodným programem památky běžně přístupné. Celkem se v České republice zúčastní přes 900 objektů ve více než 200 městech a obcích. Památky ve správě NPÚ v tyto dny nabídnou speciální program nebo prohlídky jindy nepřístupných prostor. Otevřen bude například Karlštejn, Konopiště, Křivoklát s mnohými doprovodnými kulturními akcemi, v našem kraji pak můžete zdarma navštívit zámky Benešov, Duchcov, Velké Březno, Krásný dvůr, Libochovice, Stekník, Jezeří a také Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Seznam všech otevřených památek a kulturní programy v nich najdete i na www.npu.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru