V Chomutově můžete v sobotu zažít den plný astronomie. Přijďte pozorovat Slunce nebo meteorické roje Lyridy
Slunce budou moci zájemci pozorovat u Hvězdářské věže (na snímku).
Co se chystá

Chomutov - Astronomická společnost Chomutov zve veřejnost na společné pozorování Slunce, Měsíce a meteorického roje Lyridy. Den plný astronomie se v Chomutově uskuteční v sobotu 21. dubna. K dispozici budou veřejnosti astronomické dalekohledy.

Slunce budou moci zájemci pozorovat u Hvězdářské věže (vedle muzea na Palackého ulici) v Chomutově od 9:00 – 17:00 hodin. Od 14.00 hodin se uskuteční přednáška o Slunci v chomutovském muzeu, v sále Jiřího Popela z Lobkowicz (vlevo od Hvězdářské věže).

Pozorování oblohy bude poté pokračovat večer od 20.15 hodin, kdy se všichni zájemci budou moci podívat na Měsíc a meteorické roje Lyridy. Pozorovací stanoviště vznikne na louce vedle parkoviště u kina Oko (Lipská ulice naproti kostelu Sv. Barbory). K dispozici budou astronomické dalekohledy.

Mateřskou kometou meteorického roje Lyridy je objekt s označením C/1861 G1 (Thatcher) s oběžnou dobou 415 let. Kometa se nyní nachází daleko od vnitřní oblasti Sluneční soustavy. Naposledy se ke Slunci přiblížila v roce 1861, znovu se jí dočkají naši potomci až v roce 2276.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru