Klášterec nad Ohří - V klášterecké galeriri budete mít možnost shlédnout další netradiční tvorbu. Tentokrát zde budou vystaveny kamenopisy z nejnovější tvorby akademického malíře Mikoláše Axmanna.

Tento šedesátiletý umělec je celoživotním propagátorem „starých médií“ a především tisku z plochy – litografie. Od 90. let provádí velkoformátové tisky na plátno bez použití tiskařského lisu. Jak námětově, tak i formálně se jeho tvorba stále proměňuje. K současné barvou hýřící poloze připomínající tvorbu nepoučených laiků nebo dětí Axmann dospěl přes černobílé gestické tisky připomínající kaligrafii. Výsledkem je vždy práce s velice přesvědčivým výrazem a silným obsahem. Je aktivním pedagogem, po působení na VŠUP, kde založil litografickou dílnu, nyní působí na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara Západočeké univerzity v Plzni. Svůj um šíří i v zahraničí, jako host či lektor se zúčastnil workshopů v Mexiku, Německu nebo Belgii. Je autorem několika knih a teoretických úvah na téma grafika a litografie. Za své celoživotní grafické dílo získal v r. 2009 cenu Vladimíra Boudníka, která je udělována jednou za život za významný a inovativní přínos české grafice.   

Kamenopisy, které Mikoláš Axmann přivezl do Klášterce, představuje ve dvou doplňujících se souborech. Černobílé Scriptorium je zaplněno lidmi a zvířaty, která jsou vzájemně propojena s nejrůznějšími předměty a strukturami. Neobyčejně živoucí děje tak připomínají základní lidské příběhy, ať již biblické či ty, které známe z pohádek a mýtů. Jako kdyby se autor snažil zobrazit celou lidskou mnohavrstevnatou zkušenost. A zároveň ponechává prostor pro nevyslovená tajemství. Jak fungují základní formující síly? Filozofové hovoří o neviditelném ve viditelném, kdy viditelné je součásti neviditelného, čarou se ustavuje svět. Sám autor přitom říká, že v jeho tvorbě jde o fyzickou demonstraci schopnosti světla pronikat tmou. Využívá k tomu papír, pigmenty a pojiva spolu s kamenem. Kámen jako svědek utváření času, při laskavém zacházení člověčím předává i svou zkušenost.

V nejnovějším cyklu Planetarium pak autor v jasných barvách proniká do vesmíru plného zářivých hvězd a rotujících těles - Souhvězdí cyklisty, Stará hvězda, Astronom, 2014. Vesmír je viditelný i z palub lodí plujících podivuhodnými pozemskými krajinami, jen lehce dotvářenými člověkem - Světlo v boudě, 2014. Stromy jsou součástí technologického komplexu a zároveň plují na lodi - Stromky na výletě, 2014, symbolicky ztvárněná rodina - žena v náručí s dítětem a muž u vesla společně plují na loďce po barevných vlnách řeky. Vše prostupuje jak zlatá barva slunce, tak červená a modrá barva života - Šťastnou cestu, plavci, 2014. Užasnout můžeme i nad barevně jásavým provedením oblíbeného autorova motivu Adama a Evy či se zklidnit při pohledu na obraz V kapce vody. Na výstavě se tak prolínají motivy pozemského Scriptoria a vesmírného Planetaria. Jak v onom okřídleném „jednou jsi dole, jednou nahoře…“.

Výstava bude v klášterecké galerii Kryt zahájena ve středu 8.dubna od 17 hodin a potrvá do 25. května. Otevřeno bude od pondělí do pátku od 8.30 do 17 hodin. Výstava bude tentokrát prodejní.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru