Vesmírné divadlo. Přijďte se podívat, jak se jedna z nejjasnějších hvězd oblohy skryje za měsíc
Na snímku je vyznačena hvězda Aldebaran ze souhvězdí Býka
Co se chystá

Chomutov - Astronomická společnost Chomutov zve veřejnost na společné pozorování zákrytu hvězdy Aldebaran – Měsícem. Aldebaram (souhvězdí Býka) je jedna z nejjasnějších hvězd na noční obloze. Její zákryt měsícem bude možné pozorovat v pátek 23. února večer.

Astronomická společnost Chomutov zve všechny zájemce, kteří mají o pozorování zájem v pátek v 17.55 hodin na pozorovací stanoviště, kterým bude louka vedle parkoviště před kinem Oko (Lipská ulice naproti kostelu Sv. Barbory). Přestože bude zákryt pozorovatelný očima, vyplatí se vzít si na pomoc běžný dalekohled. Na pozorovacím stanovišti bude i speciální astronomický dalekohled.

Celý průběh úkazu bude z Čech velmi dobře pozorovatelný vysoko nad jižním obzorem. Měsíc bude v první čtvrti. Večer v 18:01 hodin se Aldebaran skryje za levým spodním okrajem Měsíce a vystoupí v 18:59 hodin při pravém dolním okraji Měsíce. V průběhu tohoto zajímavého astronomického úkazu se zájemci budou moci podívat též na některá souhvězdí zimní oblohy.

Úkaz lze samozřejmě úspěšně pozorovat pouze za příznivého počasí.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru