Klášterec nad Ohří - Vernisáž výstavy obrazů Alžběty Dirnerové v klášterecké galerii Kryt se nesla v přátelském duchu, který navodilo hudební vystoupení Honzy Šestáka z Perštejna a jeho přátel. Zpěv, hra na kytaru, basu, flétnu i mohutný dunivý zvuk nástroje zvaného didgeridoo tak předznamenal osobní představení malířky a básnířky, která promluvila o své tvorbě i o dojmech z města, kam zavítala úplně poprvé.

 

Přijela totiž ze své rodné Ostravy o dva dny dříve, aby si s rodinou prohlédli zdejší kraj. „Vystoupali jsme na hrad Šumná a obdivovali ovocné sady“ prozradila. „Maluji v určitých časových rozestupech, bez velkých příprav, vše, co prožívám. Dávám přednost barvě černé a růžové.“ A právě v těchto barevných tónech je převážně laděna výstava její současné tvorby, ve které realismus přechází až k expresivnosti.

Přírodní motivy ztvárňuje také ornamentálně, maluje na plátno akrylem. Rozličné styly mají přitom určitou spojovací linii. Výrazný je u autorky její osobní vztah ke zvířatům, zejména pak psům. Výstava proto nese název VIP – Very important pets. „Němé tváře, nevinné záře, všechno ví, nepoví. Porozumí jen ten, kdo miluje a ví, že zvíře na stejné lodi pluje s člověkem,“ zarecitovala Alžběta Dirnerová, která patří k avantgardě mladé malířské generace.

Studovala v Brně na Fakultě výtvarných umění v malířských ateliérech Petra Kvíčaly a v Ostravě v ateliéru D. Balabána v Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity. Její práce jsou zastoupeny ve státní sbírce Národní Galerie v Praze i v prestižní soukromé sbírce Richarda Adama. Po autorských výstavách v galeriích několika českých měst je nyní též k vidění v klášterecké galerii Kryt, a to až do 2. března 2015.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru