V Chomutově ve čtvrtek začíná dvoudenní filmový festival
Snímek z filmu Cesta ven. Zdroj:www.cestaven.cz
Co se chystá

Chomutov – V Chomutově proběhne dvoudenní filmový festival, který přichystal pro širokou veřejnost Výbor pro národnostní menšiny. Sedm žánrových filmů dá divákům nahlédnout do života jednotlivců z různých zemí, kteří zažívají těžké životní okamžiky, a to jak v dobách minulých, tak i letech současných.

Filmový festival Výboru pro národnostní menšiny se uskuteční v kině Svět 21. a 22. září. Hned první film pojednává o životě Hedviky Hurníkové, která nyní žije v Chomutově. Ač je původem Němka, mohla v Československu jako dcera antifašistů zůstat. Ve filmu vzpomíná na dobu, kdy soužití nebylo jednoduché. Popisuje třeba masakr, který se odehrál v Chomutově v roce 1945.

Hedvika Hurníková byla členkou Výboru pro národnostní menšiny při zastupitelstvu města Chomutova a získala Cenu Jiřího Popela z Lobkovic. Film začne 21. září ve 12 hodin.

Dalším snímkem je Generace N - Deutschböhme, který zachycuje setkání generací a vyrovnání se s historií z pohledu čtyř pamětníků ze Sudet. Po skončení filmu se bude konat diskuze s aktéry.

První den festivalu se na plátně objeví i film Cesta ven o mladé matce, která se odmítá smířit s nepříznivou společenskou situací a snaží se vybojovat lepší život pro svou dceru, nebo snímek DAM ME, který ukazuje rozdílné já každého z nás.

Druhý den festivalu začne ve 12 hodin filmem Podkarpatská Rus, ve kterém znovu ožívají události 30. let 20. století na území tehdejšího Československa. Výmluvný název má snímek Hladomor ´33, který popisuje 30. léta minulého století na Ukrajině.

Celý festival uzavře příběh mladého vegetariána z Ameriky, který se zamiluje do Kanaďanky řeckého původu. Film Moje tlustá řecká svatba dokáže, že kvůli lásce se dá naučit zcela jiným tradicím a zvykům.

“Festival si klade za cíl sblížení a pochopení lidí s různými životy. Chtěli bychom poukázat na často šokující příběhy jednotlivců nebo skupin, na původ jejich problémů i důvody jejich chování. Jsem přesvědčen, že mnoho návštěvníků po festivalu najde jiný pohled na situace, které jsou do určité míry tabuizované nebo jsou informace o nich příliš obecně podávané,” uvedl předseda výboru Miloň Houda.

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru