Okolo Ohře budou slavnosti chmele, vína, jablek i cibule. Kdy a kde?
Žatecká Dočesná patří mezi nejnavštěvovanější akce v Ústeckém kraji. Foto: Oldřich Hájek
Co se chystá

Ústecký kraj - Oslavy sklizně budou mít v Dolním Poohří pěstitelé chmele, vína, jablek i cibule. Přinášíme přehled slavností na konci léta v této části Ústeckého kraje. O akcích informuje turistický portál Brána do Čech.

Největší akcí budou od pátku slavnosti chmele v Žatci, tradiční Dočesná. Přihlášeno je už 44 pivovarů, na několika pódiích ve městě se bude odehrávat bohatý hudební program, Dvořákovu ulici obsadí historické tržiště se šermíři. Novinkou letošního ročníku je odpočinková zóna v klášterní zahradě. Šedesátiletou historii připomene dokumentární film. Vstup na všechny akce je zdarma. Kompletní program přinášíme zde.

Tešit se můžete poté na Dožínky v Peruci na Lounsku. Konají se v sobotu 9. září a začnou v 11 hodin průvodem a předáním dožínkových věnců. Uvidíte historickou i současnou zemědělskou techniku, nakoupíte ve stáncích oceněné regionální výrobky i místní ovoce a zeleninu. Součástí kulturního programu je množství hudebních vystoupení, divadelních představení, šermířských soubojů či dobových řemesel a her pro dospělé. Program potrvá až do sedmé hodiny večer. Vstup i parkování jsou zdarma.

Račetice na Kadaňsku jsou vyhlášené pěstováním kvalitní cibule. Její vůně se bude linout dalším ročníkem Slavností cibule v sobotu 16. září. Vyzkoušet můžete sílu zdejší cibule a ochutnat spoustu jídel z ní, nechybí cibulové soutěže, hudební vystoupení či přehlídka zemědělské techniky. Sobotnímu programu pro širokou veřejnost bude předcházet v pátek program pro odborníky.

Hned následující víkend oslaví město Kadaň sklizeň vína, pěstovaného v zahradách Františkánského kláštera. Tradici pěstování vína, táhnoucí se od středověku, kdy Kadani udělil viniční právo císař Karel IV., obnovilo město v roce 1997 a krátce poté i zvyk slavit vinobraní. Letošní Svatováclavské vinobraní vypukne v sobotu 23. září. Čekají vás ochutnávky moštu, burčáku i vína i tradice spojené se sklizní, jako je třeba otevírání hory či ukázky zpracování hroznů. Příjemnou atmosféru v zahradách kláštera doplní cimbálová muzika. Každou hodinu budou probíhat prohlídky sklípku. V tombole je možné vyhrát klášterní víno, med či slivovici ze zdejšího ovoce. V rámci slavnosti budou probíhat i zkrácené prohlídky kláštera zdarma, vstupné na vinobraní je 50 Kč.

Na závěr turistické sezóny chystá zámek Krásný Dvůr na Podbořansku Jablečný den. Uskuteční se již posedmé, a to 7. října. V tento den můžete navštívit jarmark na zámeckém nádvoří, zúčastnit se soutěží, jít na prohlídku zámku či parku nebo shlédnout některé z hudebních a divadelních vystoupení. Vstupné je 70 Kč, pro děti 30 Kč.

Připravte se na svíčkovou, den horníků i festival smíchu

Mezi tradiční akce v Dolním Poohří patří také Mistrovství ve vaření svíčkové na zámku Červený Hrádek (2. září), Klášterecké promenády v lázních Evženie v Klášterci nad Ohří (9. září), Hornická pouť v Jirkově (9. září) a Festival smíchu v Postoloprtech (20. - 22. října).

Tipy na výlety a přehledy akcí v Dolním Poohří, Českém Švýcarsku, Krušných horách a Českém středohoří najdete zde.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru