Máme otce v base. Nový program pro vězně učí muže, jak dětem vysvětlit, že mají tatínka ve vězení
Věznice Bělušice. Foto: jip
Chomutov

Bělušice – Prvních šest vězňů dokončilo v bělušické věznici pilotní program Pappa zaměřený na uvězněné otce. Inspiraci Česko čerpalo z Norska, kam také zaměstnanci věznice z Čech na 14 dní vycestovali, aby sbírali zkušenosti. Dva supervizoři z Norska naopak pobývali v Česku, aby dohlíželi na práci s prvními odsouzenými, kteří se zapojili do programu.

Co je jeho cílem? Pomoci rodinám, které jsou "rozbité", protože otec rodiny nastoupil do vězení. V Bělušické věznici se do programu zapojilo 6 vězňů, kteří mají dohromady 15 dětí. Program má přispívat k tomu, aby odsouzení měli větší povědomí o vlastní trestné činnosti a o tom, co jejich trestná činnost znamená pro děti a rodinu vůbec. Program má v odsouzených posílit roli otce a motivovat je k tomu, aby ke svému životu začali přistupovat odpovědně a v souladu se společenskými pravidly. Dalším, a neméně důležitým cílem programu je posilovat práva dítěte.

Bělušice místo pro terapieBělušice koutek pro děti

Pro terapie byl v rámci podpory programu vybudován koutek pro děti a místnost, ve které sezení probíhají. Foto: jip

„Kurz byl velmi intenzivní a poměrně emočně náročný, a to jak pro vězně, tak pro nás jako pracovníky. Skládá se z 8 lekcí pro všechny, další byly volitelné. Někteří vězni mají malinké děti, takže volili například lekci o výživě dětí. Jiní mají starší děti v pubertě, tak je zajímala digitální výchova a nástrahy internetu," uvedl koordinátor projektu Milan Hanslík. Pro všechny vězně byla společná náplň kurzů, při níž si měli uvědomit, jakou roli v rodině odsouzený má, jak například zvládat konflikt či hněv, a to nejen u sebe, ale i u dětí. „Řada dětí totiž trpí tím, že jejich otec je ve vězení, dobírají si je spolužáci, někde se o tom v rodině vůbec nesmí mluvit, děti často cítí smutek, někdy vinu, že je otec ve vězení," dodala odborná garantka programu pro otce Šárka Černá. Kurz má vězňům pomoci i v tom, jak dětem celou situaci vysvětlit. Podle koordinátorů si rodiny odsouzených program velmi pochvalují. Vnímají to jako velkou pomoc.

Jedním z vězňů, který se do programu zapojil, je i Radek, který si trest ve vězení odpykává již potřetí. Pokaždé jeho trestná činnost začala ve chvíli, kdy užíval návykové látky.

Bělušice vězeň radek

Pro vězně Radka bylo emočně náročné, když si uvědomil, jak intenzivně děti situaci v rodině vnímají už od nejmladšího věku. Foto: jip

Radek má celkem tři děti. Nejstarší dcera již žije sama s přítelem a má už vlastní dítě, mladší dcera a jedenáctiletý syn žijí s maminkou. Celá rodina bydlí v Anglii. Do propuštění Radkovi zbývá ještě 18 měsíců. „Program byl emočně náročný, zvláště ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že jsem jako otec zklamal. Při jednotlivých bodech programu jsem si uvědomil, že jsem dělal všechno špatně, i když jsem si předtím myslel, že konám správně. Vůbec jsem netušil, že i malinké dítě velmi silně vnímá, co špatného se v rodině děje a ovlivní jej to do budoucna," popsal některé poznatky. Vzápětí ale s nadějí v hlase dodal, že nejpodstatnější pro něj je vědomí, že nikdy není pozdě toto změnit. „Moc dobře vím, že teď nejvíc trpí můj jedenáctiletý kluk. Tím, že s ním nejsem, nemá mužský vzor. Že je to pro něj těžký. To, že jsem ve vězení, se projevuje na chování ve škole i s kamarády," dodává vězeň. 

Jakmile opustí věznici, chce okamžitě odjet za rodinou, v Anglii má jako řidič práci. S manželkou a dětmi je v kontaktu pomocí povolených videohovorů. Jednou až dvakrát do roka za ním rodina přijede.

Celý pilotní kurz pro první vězně byl ukončený dnem pro děti. Odsouzení připravili pro děti veškerý program, pohoštění, dětem napekli dorty. Setkání se uskutečnilo v zahradním koutku, který mohla věznice vybudovat z finanční podpory tohoto programu. V místnosti, kde sezení probíhají, je i koutek na hraní pro malé děti.

Bělušice zahrada

Na terapeutickou společenskou místnost navazuje i zahrada. Foto: jip

Česko získalo na program Pappa z Norských fondů 40 milionů korun. Z těchto peněz se školí lektoři, upravují se prostory, kde lekce probíhají, hradí se supervize. Podpora programu je rozložena do 4 let. Další setkání lektorů a norských školitelek se uskuteční ve dnech 19. – 23. června 2023. Česká republika je první zemí, která v rámci mezinárodní projektové spolupráce implementuje tento zahraniční program do vlastní praxe věznic a na základě prvních průběžných výsledků z pilotáže má zájem program ve věznicích zachovat. Do pilotáže střednědobého programu pro otce se dále zapojily Věznice Horní Slavkov, Věznice Pardubice a Věznice Znojmo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru