Zajímavost z Jirkova: Duhový záhon na Havlíčkově náměstí kvete od jara do zimy
Trvalkový záhon na Havlíčkově náměstí. Teď kvetou bergénie a tulipány. Foto: MěÚ Markétauchtová
Chomutov

Jirkov - V únoru a březnu krokusy, v dubnu tulipány a bergénie, v květnu okrasný česnek a přes léto třeba kakost nebo bílý mák. Ať půjdete Havlíčkovým náměstím v Jirkově v kteroukoli roční dobu, vždy tu uvidíte něco krásně kvést.

Radnice tu nechala před dvěma lety vysázet speciální trvalkový záhon, a to podle německo - švýcarského modelu nazvaného Silbersommer (Stříbrné léto). Při něm je použitý mix květin, travin a cibulovin, které rostou v různých měsících. Některé rostou jednotlivě, jiné ve skupinách, další efekty tvoří rostliny, které pokrývají větší plochu. Je tak zaručené, že záhon je celý rok krásně zbarvený a pokaždé jinak.

Do dlouhého záhonu v Jirkově zahradníci vysázeli 1 200 trvalek šestadvaceti různých druhů a přes šestnáct set cibulovin šesti druhů. Kromě toho výsadba na náměstí zahrnovala také osmnáct mladých stromků.

Zmíněný model záhonů je navíc navržený tak, že potřebuje jen minimální údržbu. Není třeba ho zalévat, okopávat, ani jinak ošetřovat a rostliny se na podzim neodstraňují. Pro zajímavost - několik květinových směsí pro podobné záhony vzniklo už i v České republice pod záštitou Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví. Lze je vidět v Dendrologické zahradě Průhonice v Praze.

2504zahon1

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru