Nezaměstnanost vzrostla. Pět okresů Ústeckého kraje je v nejhorší první desítce
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - V srpnu nezaměstnanost meziměsíčně mírně vzrostla. Trh práce aktuálně ovlivňuje především poptávka zaměstnavatelů po dělnických profesích ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. Zájem je stále i o sezónní pracovníky, např. v zemědělství, zahradnictví nebo v lesnictví.

 Úřad práce ČR evidoval k 31. srpnu letošního roku celkem 251 753 uchazečů o zaměstnání, o 11 047 více než v předchozím měsíci a o 16 136 méně než loni. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,4 %. To je o 0,1 procentního bodu více než v červenci a o 0,2 procentního bodu méně než před rokem.

„Nezaměstnanosti sice meziměsíčně mírně vzrostla, ale v meziročním srovnání je evidovaných uchazečů o zaměstnání o 16 tisíc méně než loni. V srpnu se do evidence Úřadu práce ČR přihlásil vyšší počet občanů Ukrajiny. Podstatné je, že nezaměstnanost se u nás daří v porovnání s jinými zeměmi držet stále na velmi nízké úrovni. Dlouhodobě máme v České republice vůbec nejnižší nezaměstnanost v celé EU,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„V průběhu září můžeme očekávat oživení pracovního trhu. Současně jde o měsíc, kdy do evidence ÚP ČR přichází hlavní vlna absolventů a v závislosti na počasí postupně končí sezónní práce. V následujících měsících tak může nezaměstnanost mírně vzrůst, což odpovídá klasické vývojové křivce,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

edeniky 4259

Příchod občanů Ukrajiny prozatím pracovní trh nijak výrazně neovlivnil. Nastupují zpravidla na dlouhodobě neobsazené pozice. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali. Zároveň ale platí, že do ČR přicházejí/přicházely především ženy. Což v praxi znamená, že většinou vykonávají fyzicky nenáročné činnosti a dávají přednost krátkodobým pracovním příležitostem a s ohledem na děti také práci na jednu směnu.

Nezaměstnanost v regionech

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v srpnu v Ústeckém kraji (5,2 %) a Moravskoslezském kraji (4,9 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni. Což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Pardubickém a Jihočeském kraji (2,5 %). Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných osob poklesl oproti srpnu 2021 o 0,9 p. b. na 3,8 %.

V okresech jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okrese Praha-východ (1,4 %), Pelhřimov (1,7 %), Benešov, Praha-západ, Jindřichův Hradec a Rychnov nad Kněžnou (1,8 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,2 %), Most (6,7 %), Chomutov (6,1 %) a Bruntál (5,7 %).

Nezaměstnanost v Ústeckém kraji

   okres    podíl nezaměstnaných osob v  %      pořadí okresu v ČR  
Most 6,7 2
Chomutov 6,1 3
Ústí nad Labem     5,6 5
Louny 5,4 6
Děčín 4,8 9
Teplice 4,4 15
Litoměřice 3,5 27
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru