Nemocnice hlásí nedostatek krve, pojišťovna láká k darování příspěvkem
ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR - Registrovaných dárců krve je v Česku zhruba 260 000, ideálně by jich podle odborníků mělo být minimálně o 40 tisíc více. VZP se proto snaží své klienty k dárcovství aktivně motivovat, nabízí jim příspěvek ve výši 3 000 Kč. O ten si vloni zažádalo téměř 50 tisíc dárců, dvakrát více než před pěti lety.

„Rád bych touto cestou poděkoval všem dárcům krve. Těší mne, že těm z řad klientů VZP můžeme poskytnout alespoň malý příspěvek jako poděkování za jejich dar životně důležité a nenahraditelné krve,“ říká Tom Philipp, předseda Správní rady VZP ČR. 14. června si připomínáme Světový den dárců krve, který má za cíl upozornit na obrovský celospolečenský význam této aktivity a vyzdvihnout ty, kteří nezištně pomáhají zachraňovat život druhým.

Některé nemocnice hlásí nedostatek krevních zásob a shání nové dárce různými způsoby, včetně výzev na sociálních sítích. Potřeba jsou všechny krevní skupiny, seznam míst, kde lze darovat krev, je dostupný např. na webu Českého červeného kříže. Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR dlouhodobě podporuje své klienty k bezplatnému dárcovství krve, a to benefitem v hodnotě 3 000 Kč na dentální hygienu nebo na různé rekondiční či lázeňské aktivity jako je sauna, masáže či plavání. „Určitě by bylo dobré zamyslet se také nad tím, jak podpořit zvýšení počtu prvodárců, vytvořit i pro ně zajímavý bonus. Je potřeba, aby každý mladý a zdravý člověk alespoň zauvažoval nad možností darovat krev,“ říká Tom Philipp.

Kdo může darovat?

Krev může darovat každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let s minimální váhou 50 kg. Muž může darovat krev 4×, žena 3× ročně. Ještě před vlastním odběrem se provede z malého vzorku krve vyšetření krevního obrazu, u prvodárců se navíc provádí i vyšetření moči. Lékař potenciálnímu dárci před odběrem změří tlak a pulz a posoudí celkově jeho zdravotní stav a způsobilost k odběru. Dárce před odběrem také vyplňuje dotazník zaměřený na prodělaná onemocnění nebo možné kontakty s infekcí, rizikové chování apod. Dle zákoníku práce má dárce v den odběru krve nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

Co se děje s darovanou krví?

Po odběru se provádí podrobné vyšetření krve. S ohledem na minimalizaci rizika přenosu závažných chorob darovanou krví je zajištěna diagnostika omezující přenos AIDS a žloutenek typu B a C. Dále se provádí zjištění krevní skupiny, Rh faktoru a tzv. nepravidelných protilátek v krvi, krev se testuje i na syfilis. V případě odchylky u některého z vyšetření je dárce následně informován a je mu doporučen další postup. Z krve se přímo na transfuzním oddělení hned po odběru připravují transfuzní přípravky, tedy jednotlivé složky: červené krvinky, krevní destičky a plazma.

Darujte krev a zachraňte život

Smyslem Světového dne dárců krve je poděkovat všem, kteří se rozhodli krev darovat, zdůraznit potřebu bezpečné krve a transfuzních přípravků i zásadní význam bezpříspěvkového dárcovství krve pro zdraví lidí na celém světě. Tento den má být také pobídkou všem, aby usilovali o dárcovství krve bez finanční motivace a aby byli bezpříspěvkoví dárci morálně podporováni. Proto neváhejte a zapojte se. Nikdy nevíte, kdy darováním krve někomu zachráníte život, stejně jako někdo jiný může zachránit život zase vám.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru