OBRAZEM: V Březně slavnostně odhalili sochu Jitky Kůsové. Dílo symbolizuje tamní krajinu
Foto: Jitka Fárová
Chomutov

Březno u Chomutova – V úterý odpoledne v Březně u Chomutova odhalili sochu „Má krajina“, jejíž autorkou je Jitka Kůsová, která s obcí už několik let spolupracuje.

Je to v pořadí už 48. socha, která ve Březně stojí. „Když jsem byl před čtyřmi lety v lázních Bělehrad, šel jsem na procházku a tam jsem uviděl v lese sochu udělanou z pařezu. Hned jsem zavolal na obec, že bychom něco podobného mohli udělat i u nás. Dnes tu máme jak sochy dřevěné, tak i pískovcové,“ řekl starosta Března Zdeněk Valenta.

Nová socha stojí na příjezdu do obce, protože symbolizuje místní krajinu, která trpí těžbou a průmyslem. „Je to trošku povzdech a zároveň i naděje, že ta krajina zase bude krásná. To je ta idea,“ vysvětlila autorka sochy Jitka Kůsová.

Vedení obce dalo autorce volnost v návrhu. „Nejdůležitější je to vymyslet. Ta samotná kamenická práce pak netrvá dlouho, asi 3-4 měsíce. Tou sochou jsem si splnila svůj sen,“ dodala Kůsová.

Se sochařkou Jitkou Kůsovou jsme dělali rozhovor již dříve, když na soše pracovala. Připomenout si ho můžete ZDE.

foto

0812kusova

0812kusova2

0812kusova3

0812kusova5

0812kusova6

0812kusova7

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru