Po 17. listopadu dorazí severák. Začne na horách lyžařská sezóna?
Přijde v příštích dnech do Krušných hor zima? Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Těsně před 17. listopadem 1989 do Československa od severovýchodu, mezi tlakovou výší se středem mezi Norskem a Skotskem a tlakovou níží se středem ve vzdušném prostoru Sovětského svazu (konkrétně dnešního Běloruska), pronikl ledový, původem arktický vzduch. Proto byl 17. listopad 1989 docela chladný. Třeba v Teplicích v ranních hodinách měli až -5,3 °C, přes den pak nanejvýše 2,4 °C. V Žatci se ráno dočkali až -4,5 °C, později ne více než 3,0 °C. V Ústí nad Labem rtuť teploměru cestovala mezi -2,2 až 3,5 °C, v Nové Vsi v Horách mezi -6,0 až -2,4 °C. Atd. V cinkající Praze byly teplotní podmínky v podstatě identické. Jaké budou letos?

16. listopadu: Beze změn(y). Respektive: Do cca 13:00 až 15:00 opět mraků jak nas..., poté jich možná trochu ubude. Možná. A ne všude. Budiž jakousi útěchou, že nebude pršet (ani sněžit, logicky). Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, tam, kde se bude více angažovat madam teplotní inverze, okolo 4 až 6 °C.

Den boje za svobodu a demokracii: Bude nepěkný, alespoň z pohledu počasového. Velká oblačnost (zataženo) prakticky od půlnoci do půlnoci je jistá věc, stejně jako nulové či, v případě horských oblastí, naprosto zanedbatelné srážkové úhrny. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C.

18. listopadu: Mraky, mraky, mraky, tentokrát v západním až slabě severozápadním proudění, takže se budou hýbat, takže sem tam se na nebi objeví i trochu modrého odstínu, kterého je poslední dobou velmi poskrovnu. Srážky zase žádné anebo sotva měřitelné (na návětří hor a kopců). Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 2 °C.

No a co s tím severákem po 17. listopadu, hm? Momentálně to vypadá, že o víkendu se rozjede severozápadní až severní cyklonální proudění. Jelikož bude směr větru variabilní, nestálý, tak ještě příchod pravé zimy asi čekat nelze. I na vrcholcích Krušných hor by se zima držela jakžtakž. Zatím to bude takové... o ničem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru