Na chomutovském magistrátu byla zprovozněna Tichá linka
ilustrační foto
Chomutov

Chomutov – Chomutovský magistrát od úterního dne disponuje tzv. Tichou linkou, která zprostředkovává online komunikaci s neslyšícími klienty úřadu v podobě online tlumočení nebo v podobě online přepisu.

Úředníci magistrátu mohou využívat pro komunikaci s neslyšícím klientem metodu Tiché linky, kdy Infoservis v budově na Zborovské ulici je vybaven tabletem s mobilním připojením, přes který je možné zahájit online tlumočení či přepis.

„Online tlumočení je určené pro osoby neslyšící, které používají znakový jazyk, zatímco online přepis je určen pro osoby neslyšící a používající psanou formu řeči, což bývají například senioři,“ vysvětluje princip obou metod Kamila Faiglová, vedoucí odboru sociálních věcí chomutovského magistrátu.

Pracovnice Infoservisu a vybrané pracovnice odboru sociálních věcí jsou proškoleny pro zahájení požadavku na tlumočení, které je zahájeno max. 10 minut od zadání požadavku, a jsou schopny klienta doprovodit do konkrétní kanceláře. Požadavek na tlumočení může být zadán při neplánované schůzce až po příchodu klienta na úřad, nebo dopředu, pokud je s neslyšícím klientem schůzka plánovaná.

„Neslyšící klienti většinou o Tiché lince vědí a mají s ní již zkušenosti. O dostupnosti Tiché linky na našem úřadě je navíc informuje nálepka u vstupu do budovy na Zborovské a na Infoservisu,“ dodává Faiglová.

Chomutovský magistrát se snaží hendikepovaným občanům vycházet vstříc dlouhodobě. Již v roce 2011 byli pro základní komunikaci ve znakovém jazyce proškoleni vybraní úředníci a strážníci městské policie.

Tichá linka je v provozu v České republice od roku 2008 a ročně uskuteční přes 25 tisíc spojení na více jak 300 místech. Provoz zajišťuje tým zkušených tlumočníků a přepisovatelů. Bezplatně ji provozuje obecně prospěšná společnost Tichý svět. Veškeré informace jsou dostupné na www.tichalinka.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru