Koronavirus se podepsal také na ovzduší. V loňském roce byla jeho kvalita výrazně lepší
Ilustrační foto
Chomutov

ČR - Český hydrometeorologický ústav vydává předběžné hodnocení kvality ovzduší za rok 2020. Rok 2020 byl z hlediska kvality ovzduší výjimečně příznivý, koncentrace látek znečišťující ovzduší opět poklesly. Ve všech krajích převažovala velmi dobrá až dobrá kvalita ovzduší.

Koncentrace suspendovaných částic PM10, a PM2,5 a NO2. dosáhly v roce 2020 minim na většině měřicích stanic i za celou historii měření, tj. od 90. let 20. století v případě PM10 a NO2, od roku 2004 v případě PM2,5.

Na poklesu koncentrací látek znečišťujících ovzduší se významně podílel měsíc únor, kdy byly výjimečně měřeny velice nízké koncentrace. Tento měsíc byl z pohledu vlivu meteorologických a rozptylových podmínek velmi neobvyklý a pro kvalitu ovzduší příznivý.

Ale i ostatní měsíce včetně letního období roku vykazovaly lepší kvalitu ovzduší, ať už díky vyšším srážkám, dobrým rozptylovým podmínkám nebo nižším průměrným teplotám vedoucích k nižším koncentracím ozonu v létě.

Na poklesu imisních koncentraci se podílí i snižování emisí díky realizovaným opatřením pro zlepšení kvality ovzduší, tj. výměna kotlů, postupující obnova vozového parku a technická realizace pro snižování emisí na velkých zdrojích. Na poklesu koncentrací NO2 se projevila i opatření spojená s vyhlášením nouzových stavů v důsledku šíření nového typu koronaviru SARS-COV-2.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru