Ozve se zima – udeří silný mráz, teploty spadnou hluboko pod nulu
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutovsko - Oboje Vánoce, podle gregoriánského (24. až 26. prosince) i juliánského (6. až 8. ledna) kalendáře, nakonec byly v podstatě stejné. Nížiny, až na zářivé výjimky, je prožily (tradičně) na blátě, naopak Krušné hory na sněhu. Z pohledu Krušných hor byly lednové Vánoce vydařenější, příkladem krušnohorský sektor okresu Most na „druhý“ Boží hod vánoční (tj. 7. ledna) hlásil až 15 čísel sněhu. Moldava, o víkendech přístupná železnicí, na tom nebyla o moc hůře. Poslední dny tohoto týdne budou na přívaly sněhu skoupé, nikoli však na chlad.

Ještě menší odbočka. Máte-li rádi sníh, dozajista neuniklo Vaší pozornosti, že Česko na Štědrý den, z pohledu juliánského kalendáře, postihla kalamita. Alespoň dle slov médií. Vskutku, v jižních Čechách spadlo i přes 15 cm sněhu, a několikacentimetrové sněhové pokrývky se dočkali i Pražané. Na rozdíl od Mostečanů, Tepličanů, Ústečanů a dalších. Rovněž jste možná postřehli, že se sněhem se aktuálně potýkají i Španělé. Slyšíte správně, Španělé. První sníh zimy 2020/21 během čtvrtka napadl mimo jiné v Madridu a v nejbližších dnech na některých místech Španělska napadne až přes půl metru sněhu. A když už jsme u toho Španělska, v Pyrenejích ve středu ráno naměřili -34 °C, druhý den ráno dokonce -36 °C (hodnota číslo dva zatím nebyla zoficiálněna španělskými meteorology).

Zpět k otázce budoucnosti v severozápadních a severních Čechách:

Pátek 8. ledna: V noci a brzy ráno přechodně zmenšená oblačnost, jinak oblačno až zataženo. Především v Krušných horách sněhové přeháňky, nejedna sněhánka se nicméně může objevit i za horami, resp. pod nimi. Nejvyšší odpolední teploty mezi -1 až 2 °C.

Sobota 9. ledna: Znovu zejména nahoře na horách počítejte se sněhovými přeháňkami, lyže anebo boby/saně nechť Vám nepřicházejí na mysl, jinde sněhánky jen sporadicky, v oblasti krušnohorského srážkového stínu vůbec. Od severozápadu až severu, tzn. z někdejší SRN, budou do našeho kraje proudit mraky, proto budou sněhové vločky nejaktivnější v Krušných horách. Nejvyšší odpolední teploty mezi -1 až 2 °C, nejnižší ranní teploty mezi -1 až -4 °C.

Neděle 10. ledna: Zpočátku hodně mraků, po východu slunce se oblačnostní situace zlepší, tzn. mraků ubude a konečně uvidíme sluneční paprsky. Ne všude a tedy ne všichni, ale lepší něco než nic, ne? Srážkové úhrny nulové, v tomto případě i včetně vrcholků našeho Himálaje (je to ten Himálaj, ne ta Himálaj či ty Himálaje). Nejvyšší odpolední teploty mezi -3 až 0 °C, takže ideální podmínky pro sníh (který jaksi nebude), nejnižší ranní teploty mezi -4 až -7 °C.

Pondělí 11. ledna: Ranní minima mezi -5 až -8 °C, odpolední maxima mezi -4 až -1 °C. Docela zimička, což? Sněžit bohužel nebude a místa, která neobsadí nízká oblačnost, se dočkají trošky sluníčka. Taktéž nepřekvapí mlhy, ostatně to v chladnější části roku nikdy. Vítejte, holomrazy...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru