Krizový štáb Ústeckého kraje: Chce opět pracovní povinnost pro studenty, trasování unikají jen zamlčené kontakty
Hejtman Jan Schiller řídí jednání krajského krizového štábu. Foto: Ústecký kraj
Chomutov

Ústecký kraj - Ve středu 6. ledna jednal Krizový štáb Ústeckého kraje o situaci v regionu v souvislosti s pandemií COVID-19 a hodnotil přípravu a první kroky při očkování zdravotníků působících v první linii. Kraj se chystá na očkování v souladu s národní strategií a připravuje vlastní upřesňující strategii.

Ústecký kraj apeloval prostřednictvím Ústředního krizového štábu, aby stát opětovně nařídil pracovní povinnost pro studenty a žáky zdravotnických škol a mediky lékařských fakult. Zároveň navrhuje přerušit jejich studium, aby pracovní povinnost nezasahovala do zkouškového období a dalších studijních povinností. Požadavek Ústeckého kraje doposud nebyl ústředními orgány vyslyšen.

„Vyčkáme na pátek, zda se k tomu ústřední orgány postaví kladně. Pokud ne, jsem připravený nařídit pracovní povinnost z úrovně kraje. V tuto chvíli se rychle blížíme k maximálním číslům z přelomu října a listopadu a situaci je potřeba zvládnout. Zdravotnický personál je dlouhodobě přetížený a nutně potřebuje pomoc žáků, studentů i mediků,“ uvedl po jednání krizového štábu hejtman Jan Schiller.

V Ústeckém kraji probíhá očkování zdravotnických pracovníků pracujících v tzv. první linii. Dvě vakcinační centra v ústecké Masarykově nemocnici a mostecké nemocnici doplní další centra v nemocnicích v Chomutově, Teplicích a Děčíně. Tím budou očkovací centra ve všech nemocnicích Krajské zdravotní, a. s. Očkovací centra dále vzniknou i v nemocnicích v Litoměřicích a Žatci. Jednat se začíná také o nemocnici v Kadani. Cílem je, aby očkovací centra byla ve všech nemocnicích v Ústeckém kraji. Ústecký kraj bude maximálně podporovat očkování a vyzývá veřejnost, aby dobrovolné očkování podstoupila, jakmile to bude možné.

Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje měla za uplynulé období na konci roku nejlepší výsledky při trasování ze všech krajů České republiky. Do 48 hodin vytrasují 100 % všech kontaktů. Pokud někdo není vytrasován, tak pouze z důvodu, že byl kontakt zamlčen.

Příští jednání krajského krizového štábu se uskuteční ve středu 13. ledna 2021.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru