Jak správně zacházet s penězi v období nouzového stavu?
Ilustrační foto
Chomutov

V současné době je vyhlášen v České republice, ale i v dalších evropských zemích, nouzový stav, díky kterému může stát vyhlašovat nejrůznější nařízení. Vzhledem k mnoha omezením restaurací, služeb, ale i některých obchodů a především turismu klesá také příjem mnohých domácností, což se odráží na stavu financí. Jak zacházet s penězi v nouzovém stavu?

Příjmy

Abyste měli peníze, musíte si vydělat. Rozhodující je určení množství peněz, které skutečně potřebujete pro život, který vedete. Pokud máte půjčku, kterou musíte splatit, děti v péči, mimoškolní aktivity nebo telefony, za které musíte platit, nebo máte jiné fixní výdaje, kterým se nelze vyhnout - samozřejmě musíte získat práci, která vám umožní vydělávat dost na udržení životní úrovně nebo hledat lépe placenou práci, což je v nouzovém stavu problém, proto je potřeba s penězi zacházet obezřetně ještě dříve, než k takovéto či jiné krizové situaci dojde. Rozhodně nezacházejte do extrémů, abyste peníze získali.

Výdaje

Pravidlo, které platí v nouzovém stavu nejvíc, je jednoduché - utratit méně, než vyděláte. Přehánět není dobrý způsob, jak žít klidný život. Snadno se může ukázat, že na konci měsíce si budete muset půjčit, příští měsíc splácet půjčku a půjčit si znovu, protože výdělky se nezvýšily a výdaje se nesnížily. Když už je nutné si peníze půjčit, využijte srovnání půjček, které vám umožní vybrat si co nejvýhodnější variantu. Můžete snadno spadnou do začarovaného kruhu deficitu, ze kterého je velmi těžké se dostat. Místo života se vy a vaše rodina stáváte otroky, abyste si mohli vydělat. Jak se tomu vyhnout? Jednoduše – plánováním příjmů a výdajů. Pokud jste s plánováním nezačali před nouzovým stavem, je ještě čas tuto chybu napravit.

Musíte vědět, jaké jsou vaše pravidelné výdaje. Vytvořte si rozpočet, který zahrnuje váš příjem a všechny měsíční poplatky, které hradíte z vašich rodinných financí. Do sloupce příjem nezapisujte částky, které jsou nejisté (např. Možné přesčasy, bonusy, tipy nebo náhodně domluvené brigády - zahrňte pouze příjem zaručený smlouvou). V dalším sloupci si zapište všechny plánované výdaje - měsíční platby jako nájem, energie, telefon, internet, další aktivity pro děti, atd.

Rozdíl v příjmech a plánovaných výdajích vám ukáže, kolik peněz vám zbylo na život. Na konci měsíce si projděte shromážděné účtenky z hlediska nákupních zvyklostí. Pokud se vám to zdá obtížné a platíte kartou, bude snadné vysledovat vaše nákupy ve vaší bankovní historii. Můžete si také stáhnout jednu z mnoha aplikací pro kontrolu svých financí na mobil nebo tablet. Možná se díky tomu vaše nakupování stane vědomějším a v ledničce a šatníku budou věci, které opravdu potřebujete. Zejména v nouzovém stavu se vyvarujte malých a zbytečných nákupů, káviček s kamarádkami nebo nákupů drahé špičkové elektroniky.

Spoření

Každý vynechaný nákup zbytečností vede k situaci, kdy se může ukázat, že se vám na konci měsíce podařilo uložit částku. Díky plánování rozpočtu a důslednému dodržování nákupních pravidel je to docela možné. Každý přebytek je správný, takže si zkuste určit částku, kterou byste chtěli na konci měsíce ušetřit, a zkuste si naplánovat své výdaje tak, abyste tohoto cíle dosáhli. Vytvoříte si tak finanční rezervu na neočekávané výdaje, naspoříte si na dovolenou (až nám to situace dovolí) anebo můžete tyto úspory investovat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru