Po tropickém pondělí přichází ochlazení, teploty se vrátí k letním hodnotám
ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj - Začátek týdne byl tropický, na některých místech padla třicetistupňová hranice. A také bouřlivý, a to nejen u nás, ale i za hranicemi. Celkově v centrální části střední Evropy uhodilo přibližně 50 000 blesků, z toho něco málo přes 10 % v našich končinách.

Tropický den prožili např. v Mostě, který, jen tak pro zajímavost, byl v 19 hodin nejteplejším místem v celé České republice – stanice v Kopistech hlásila 28,0 °C (následoval Jičín s 27,6 °C a Čáslav a Poděbrady s 27,4 °C). Tropických třicet rovněž naměřili v Ústí nad Labem (Vaňově), nicméně k pokoření 37,0 °C z 20. července 2006 scházelo dost. Dále pak v Teplicích, kde také odolal rekord z roku 2006, a to 36,2 °C, anebo v Doksanech poblíž Litoměřic, kde se před čtrnácti lety dočkali 36,6 °C.

Ačkoli během pondělního podvečera obloha zmodrala, o předzvěst nástupu stabilního, resp. slunečného a teplého počasí se nejednalo. V nadcházející přítomnosti se tropů nedočkáme, takže třeba teplický rekord pro 21. červenec z léta 1998 zůstane neohrožen. Tehdy Teplice zaznamenaly až 36,9 °C. Ochladí se. Jak moc? A zaprší?

ÚTERÝ 21. ČERVENCE

A zase ten severák, přesněji řečeno „severozápaďák“. Narážka naráží na spolupráci předního okraje tlakové výše se středem nad Keltským mořem (nacházejícím se pod Irskem) a zadního okraje tlakové níže se středem kdesi nad severní Evropou. Právě mezi těmito tlakovými útvary k nám zase začne proudit teplem méně poznaný vzduch od severozápadu, tzn. ze Severního moře. Už od rozbřesku nám bude dělat společnost oblačná až zatažená obloha, ze které možná spadne i pár kapek (doslova), v průběhu odpoledne ale dojde k ubývání oblačnosti a večer již bude možné pozorovat hvězdy i kometu Neowise. Maxima okolo 23 až 25 °C, minima kolem 15 až 13 °C.

STŘEDA 22. ČERVENCE

Výše zmíněná tlaková výše se poposune více do středoevropského vzdušného prostoru, a tak bude celkem pěkně. Konkrétně v noci, ráno a do určité míry i dopoledne jasno až skoro jasno, poté se po dobu několika hodin, resp. po většinu odpoledne budou honit mraky, ale déšť nepřinesou (středeční srážkové úhrny budou prakticky všude nulové), a k večeru/večer se opět vyčasí. Avšak ne dokonale, především nad Krušnými horami. Maxima okolo 23 až 25 °C, minima kolem 14 až 12 °C.

ČTVRTEK 23. ČERVENCE

V ranním čase převážně jasno až skoro jasno, potom ve zbytku dne spíše polojasno, dočasně až oblačno, avšak beze srážek. Takže vlastně oproti předešlým dnům žádná změna. I co se teplot týče – maxima okolo 23 až 25 °C, minima kolem 14 až 12 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru