Sekat nebo nesekat? Jirkované se neshodnou, město bojuje se suchem hned několika způsoby
ilustrační foto
Chomutov

Jirkov - Zhruba od dubna každého roku přichází na městský úřad v Jirkově nemalé množství žádostí, stížností či přání týkajících se právě probíhajících sečí.

Část obyvatel je znechucena častým sekáním, zbylá část naopak vyžaduje, aby se sekalo častěji než je běžné. V této věci má město velmi nelehkou pozici - přestože se snaží město obyvatelům vycházet vstříc, není možné vyhovět takto rozporuplným prosbám.

Problém sucha sužuje celou Českou republiku a i v Jirkově jsou si toto vědomi, proto se snaží práce přizpůsobit novým podmínkám. V minulém měsíci byla vyseta zkušební květinová louka, jejímž hlavním smyslem je udržení potřebné vláhy. Pokud se projekt povede, budou v příštím roce výsev lučního kvítí pokračovat na dalších sídlištích.

Neustále dochází k mulčování rozsáhlých ploch (neplatí při první seči), k zalévání nově vysazených jedinců i květinových mís ve středu města. Při každé rekonstrukci ulic je myšleno i na novou výsadbu. Je kladen důraz na suchomilnost nově vysazených rostlin. V době extrémního sucha dochází ke kropení komunikací.

Pro všechna města je tato situace nová. I v Jirkově se během suchých letních měsíců omezují seče, ovšem z provozních důvodů nelze vynechat první seč, která musí být provedena nejspozději do 31. 5. každého roku. Po první seči bude se společností ONZA a.s. pravidelně diskutována potřeba dalšího sekání.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru