Chomutov začíná vykupovat byty v problémových lokalitách. Pokud chcete byt městu prodat, musíte splnit 12 podmínek!
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutov — Chomutov se rozhodl začít vykupovat byty v osobním vlastnictví a rozšiřovat svůj bytový fond. Chce tím pomoci lidem v nelehké životní situaci a zároveň zamezit obchodu s chudobou.

„Rádi bychom občanům zprostředkovali solidní bydlení za přijatelné peníze. Zaměřit se chceme převážně na matky samoživitelky, seniory nebo mladistvé, kteří opustili dětský domov,” uvedl náměstek primátora Milan Märc. Město na to dostane dotaci ve výši 7,5 milionu korun, jednou desetinou se však musí podílet. 

Byty bude moci město vykoupit jen při splnění určitých podmínek ze strany původních vlastních. Nemovitost musí být v soukromém vlastnictví a nesmí být například zastavena žádnými dluhy spojenými s užíváním bytu. Také musí být ihned obyvatelná. „Byt musí být vybaven základním vybavením, tedy sprchou, nebo vanou, umyvadlem, toaletou, kuchyňskou linkou, varnou deskou a troubou,” doplnil Märc.

Byt může být umístěn v kterékoliv části města Chomutova kromě vyčleněných lokalit na Kamenné a v lokalitě okolo Okresního soudu v Chomutově. Výkup v těchto lokalitách totiž neumožňují zásady dotačního programu odkud bude město akci z větší části financovat. Nemovitost bude vykoupena za kupní cenu v místě a čase obvyklou, nejvýše za cenu znaleckého posudku. 

Podmínky pro nové nájemníky

 Podmínkou pro nové obyvatele vykoupených bytů bude řádné placení a dodržování předem stanovených pravidel. “Budou k nim docházet sociální pracovníci, kteří jim zajišťují poradenství a podporu zaměřenou na udržení a získání kompetencí k budoucímu samostatnému bydlení,” nastínil Milan Märc s tím, že město bylo nuceno již ve dvou případech nechat nájemníky odejít z důvodu nedodržování pravidel. 

 Město může taktéž pomoci lidem, pro které lokalita jejich bydliště přestává být komfortní a díky tomuto kroku mohou svůj byt prodat a odstěhovat se jinam. 

 PODMÍNKY PRO VÝKUP BYTŮ

1. Byt může být umístěn v kterékoliv části města Chomutova kromě základních sídelních jednotek Kamenná a u soudu.

2. Byt musí být v soukromém vlastnictví (výkup není možný u družstevních bytů)

3. Byt musí být o velikosti 1+1 (23 – 37,9 m2), 1+2 (38 – 51,9 m2) nebo 1+3 (52 – 67,9 m2)

4. Byt musí být ihned obyvatelný a nesmí na něm váznout překážky (např. chybějící základní vybavení, výskyt parazitů, překročené limity škodlivých látek), které by měly za následek nemožnost jeho využívání

5. Byt musí být vybaven základním vybavením - umyvadlem, sprchou nebo vanou, WC, kuchyňskou linkou, varnou deskou a troubou

6. Na bytě nesmí váznout žádný nájemní/podnájemní vztah

7. Pokud budou na bytě váznout dluhy na příspěvcích do fondu oprav a jiné dluhy, např. za služby spojené s užíváním bytu (za rok 2018 a předchozí roky), nebude město souhlasit s postoupením pohledávek na nového vlastníka.

8. Na bytě nesmí váznout exekuce, smluvní zástava, soudní zástava ani jiné omezující právo

9. Byt je vykupován přímo od vlastníka nebo prostřednictvím realitní společnosti za podmínky, že kupní cena nepřekročí cenu znaleckého posudku a rezervační poplatek nebude požadován

10. Byt je vykupován za kupní cenu v místě a čase obvyklou, nejvýše za cenu znaleckého posudku (pokud orgán obce nerozhodne jinak)

11. Zájemce o prodej bytu musí údaje o bytové jednotce a kontaktní údaje vložit do kontaktního formuláře na adrese www.vykupbytuchomutov.cz

12. Prvních 20 bytů v pořadí od nejnižší navrhované kupní ceny, které splňují městem vymezené podmínky k výkupu, navštíví znalec delegovaný městem. Znalec posoudí stav bytové jednotky a navrhovanou kupní cenu. Jestliže znalec posoudí, že některý byt není vhodný k výkupu, nebo zájemce nebude akceptovat cenu znaleckého posudku, postoupí do výběru další byty v pořadí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru