Zvracení a průjem. Chomutovskou školu postihla epidemie. Vyhlásila do konce týdne ředitelské volno
Ilustrační foto Zdroj:CC0
Chomutov

Chomutov - Základní školu Březenecká v Chomutově postihla epidemie. Na konci minulého týdne tady desítky dětí a pedagogů nedorazily na vyučování. Důvodem byly střevní obtíže. Hygienici už vědí, co nepříjemné problémy zřejmě způsobilo. Škola až do konce tohoto týdne vyhlásila ředitelské volno.

Ve škole nastala nestandardní situace ve čtvrtek 25. dubna. Ve zvýšené míře se tady vyskytly zdravotní potíže v podobě úporného průjmu a zvracení. Škola vyzvala rodiče, aby se v případě, že jejich dítě těmito obtížemi trpí, obrátili na krajskou hygienickou stanici.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková v pondělí potvrdila, že o situaci na chomutovské základní škole ví a na místě již pracovníci provedli šetření. Nepříjemné střevní obtíže má na svědomí s největší pravděpodobností takzvaný Norovirus. Vyplývá to z laboratorních vyšetřeních, které byly u nemocných provedeny. Laicky to znamená, že děti chytily střevní chřipku. Ta je sice velmi nepříjemná a vysoce nakažlivá, ale není to závažné onemocnění a trvá poměrně krátce.

Ve škole přesto bylo pro jistotu hygieniky provedeno i šetření v kuchyni. Zde by ale mělo být vše v pořádku, personál je zdravý. Byly odebrány i vzorky a stěry z kuchyně, které se zatím vyhodnocují. Hygienici ale nepřepokládají, že by tady byl nalezen nějaký problém.

Hromadný výskyt nemoci byl v Chomutově zaznamenán jen v Základní škole Březenecká. Na sociálních sítích se však už objevily informace, že průjmem a zvracením trpí i děti z jiných chomutovských škol, a dokonce i jirkovských. Je to způsobeno zřejmě tím, že střevní chřipka je vysoce nakažlivá a rychle se šíří. Stačí, aby děti spolu chodily na stejný kroužek a už se mohou vzájemně nakazit. Kolik přesně dětí a dospělých onemocnělo, není v tuto chvíli známo. Hygienici budou přesné údaje o nemocných teprve dávat dohromady.

Základní škola Březenecká v pondělí normálně fungovala, což potvrdila i zástupkyně ředitelky. Na webových stránkách školy se ale během dopoledne objevila informace, že škola po dohodě se zřizovatelem vyhlašuje na úterý, čtvrtek a pátek ředitelské volno.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru