OBRAZEM: U Litvínova už vyrůstá klimatický kemp. Účastníci chtějí svými těly zastavit těžbu v lomu nebo provoz elektrárny
V Louce u Litvínova vyrůstá klimakemp. Foto: Limity jsme my
Chomutov

Louka u Litvínova – Klimatický kemp zaměřený proti fosilním palivům se uskuteční od 27. června do 1. července v Louce u Litvínova. Očekává se výrazná protestní akce.

První tři dny kempu pořádají účastníci vzdělávací přednášky a workshopy zaměřené na otázky energetiky a hledání alternativ k fosilním palivům. V letošním roce bude vzdělávací část kempu změřena na téma nerůstu. Během takzvaného akčního víkendu se navíc odehraje několik protestů proti těžbě a spalování uhlí.

V loňském roce aktivisté pronikli do těžebního prostoru uhelného lomu Bílina (článek a fotky jsme přinesli zde). Co podniknou letos, není nyní veřejně známo. Oficiální prohlášení zatím zní: „V době konání klimatického kempu se chystáme provést akty nenásilné občanské neposlušnosti proti jedné z uhelných infrastruktur v okolí kempu. Skrze naši přítomnost v blízkosti i uvnitř dolu, elektrárny či jiné technické infrastruktury, donutíme provozovatele těžby zastavit jejich běžnou činnost. Sami se na chvíli staneme limity těžby a spalování uhlí, které jsou největší příčinou změn klimatu a jejich dramatických dopad,“ hovoří se v materiálech, které dostali pozvaní novináři.

Na akci se dopředu ekoaktivisté připraví pomocí tréninků, naučí se organizovat, rozhodovat nehierarchicky a efektivně blokovat. „Budeme se chovat klidně a nenásilně. Eskalace nebudou vyprovokovány z naší strany, abychom nikoho nevystavili zbytečnému nebezpečí,“ dodávají. Nechtějí rovněž ničit ani poškozovat žádné stroje ani majetek. Akce podle nich není cílena proti pracovníkům uhelného průmyslu ani proti policii.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru