Hradiště - Požáry s přítomností tlakových lahví patří mezi nejnebezpečnější události. Hrozí výbuch tlakové lahve a rychlé šíření požáru. Jednou z možností, jak zasáhnout, je využít policejních odstřelovačů. Jak mohou pomoci? Čtěte dál.

Pokud je při požáru riziko přítomnosti tlakové lahve, je prvořadým úkolem hasičů zajistit chlazení lahve, její vynesení mimo místo požáru a pokračující chlazení, aby se zabránilo rozpínání plynů uvnitř lahve vedoucí k roztržení lahve a masivnímu úniku plynu. Dalším možným způsobem, který se v poslední době zkouší, je využití odpouštění plynu z lahve a to pomocí prostřelení této nádoby.

Výcvik zaměřený na tuto techniku probíhal ve dvou dnech ve vojenském prostoru Hradiště a byl určen velitelům HZS Karlovarského kraje ve spolupráci s policejními odstřelovači.

V první části výcviku byla vysvětlena technika a postup při požárech s přítomností tlakových lahví, samotná konstrukce, plnění či značení tlakových lahví a všechna nebezpečí, která při těchto událostech hrozí. Během praktické části výcviku byl testován průběh požáru s přítomností tlakové lahve až do jejího roztržení a také zkoušena metoda prostřelení tlakové lahve při požáru. Kvůli bezpečnosti je nutné metodu prostřelení provádět z bezpečné vzdálenosti, tudíž s využitím právě odstřelovačů.

Přítomnost tlakových lahví při požáru není vůbec ojedinělá věc, hasiči se s tímto rizikem setkávají poměrně často.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru