Veřejné osvětlení ničí vandalové téměř denně. Technické služby řešily za rok tři sta případů
Pracovníci technických služeb museli kvůli vandalům u lamp vyměnit díly za téměř 60 tisíc korun
Chomutov

Chomutov - Téměř tři sta případů řádění vandalů museli v loňském roce řešit pracovníci chomutovských technických služeb, kteří mají na starost osvětlení. Technických služeb. “Je to téměř každodenní boj, vandalové dokážou zničit snad každou součástku veřejného osvětlení. Stalo se nám, že dokonce vyřadili osvětlení v celé ulici,” uvedl ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

V loňském roce měli pracovníci technických služeb kvůli vandalismu celkem 297 výjezdů, z toho více než 50 výjezdů bylo do městského parku. Celková částka za náhradní díly použité při opravách činí přes 59 tisíc korun. “Nejčastějším typem vandalismu jsou poškozené patice kryjící elektrickou výzbroj stožáru. Dále poškozené či ukradené pojistky a nezřídka dochází i ke zničení samotných svítidel, zejména v městském parku, i když přímo tam se míra vandalismu oproti minulým letům nepatrně snížila,” uvedl vedoucí provozovny Daniel Hurník.

Svítidla a jejich části jsou poškozovány zejména sprejováním, střelbou ze vzduchovky či rozbitím různými předměty. “Občas se stane, že nám neznámí vandalové vyřadí z provozu celou ulici, když postupně ukradnou či rozbijí všechny pojistky a pojistkové základy na několika stožárech najednou nebo se dokonce vloupají do rozvaděče a vypnou hlavní jistič. Pro tyto případy drží čtyřiadvacet hodin denně hotovost elektrotechnik, který kontroluje jednotlivé spínací body a v případě potřeby vyrazí na místo provést opravu,” doplnil vedoucí.

Technické služby varují obyvatele, aby v případě, kdy se setkají s poškozenou lampou nebo jiným elektrickým zařízením, nezasahovali a ihned přivolali pracovníka technických služeb nebo městské strážníky, kteří místo zabezpečí. Pokud lidé zjistí poruchu na veřejném osvětlení, mohou volat na telefonní číslo 731 411 785.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru