Chomutov - Pomáhají všem lidem bez rozdílu, nikdy nikoho neodmítají. Naopak nabízejí lidský přístup, pochopení a konkrétní rady. Kdo? Pracovníci Sociálního centra Kamínek. Podmínka pro nově příchozí je jediná - své problémy musejí chtít řešit.

Malování v Kamínku.

Kamínek funguje od září roku 2013, z budovy bývalého ústavu sociální péče vzniklo rozsáhlou rekonstrukcí centrum, ve kterém na začátku příběhu klienta není nouze o slzy bezradnosti, ale ani o nadějné úsměvy po několika návštěvách. Kamínek pomáhá rodinám s dětmi, které mají dluhy, problémy s výchovou dětí, partnerské potíže a mnoho dalších nesnází.

Přestože je centrum určené především rodinám s dětmi, zvonek u dveří může stisknout každý. Ať má dluhy, problémy s potomky, se vztahem nebo mu život přichystal jiné těžko řešitelné nástrahy. "Nikoho jsme nikdy neodmítli, pokud s klientem nemůžeme pracovat my, poradíme mu, na jakou instituci se obrátit. Každý u nás najde radu, nasměrujeme ho správným směrem," uvedla vedoucí sociálního centra Jana Hronová.

Kamínek má dvě části. Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi (SAS) jsou určeny pro dospělé klienty a jejich nezletilé potomky. Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (NZDM) mohou navštěvovat mladiství mezi patnácti a šestadvaceti lety.

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Název sociálně aktivizační služby zní možná jako složitý pojem, ale má v podstatě jednoduchý obsah. V rodině, která má jakýkoliv problém, zvětšit snahu o jeho řešení, ukázat jak na to a v počátku rodině konkrétně pomoci. Může jít o složité problémy s gamblerstvím, domácím násilím, ale i každodenní, pro někoho až titěrné, potíže. Například, jak zvládat chod domácnosti, úklid, praní prádla, vaření pro děti. Když se tyto běžné činnosti v rodině nedějí, může to skončit odebráním dětí.

Pomoc pro rodiče a jejich děti v oddělení SAS je ucelená a velmi konkrétní. Pracovníci se snaží pomoci lidem vyřešit jejich nezvladatelné situace, rozebrat příčinu problémů a informovat je, jak jim v budoucnu předcházet. Klienti se nemusejí bát, že by z centra odcházeli s lístkem, na kterém by měli sepsané instrukce a úkoly. Magistrát, sociálku, policii, exekutora nebo právníka totiž pracovníci Kamínku mohou navštívit společně, jsou jeho oporou. Vše ale záleží na domluvě, pokud si klient asistenci nepřeje, v žádném případě mu ji nikdo nenutí. Není ani povinnost scházet se přímo v Kamínku, setkání se může uskutečnit i doma nebo na jiném místě, kde se klient cítí bezpečně. První návštěva slouží hlavně k seznámení se sociálním pracovníkem. V příjemném a klidném prostředí začínají rozebírat problémy. Bohužel se zaměstnanci Kamínku kromě zadlužení rodin setkávají i s domácím násilím.

Mezi časté příčiny problémů v rodinách patří prospěch dětí. Když je potřeba, pracovníci v SAS školáky doučují, vždy ale za přítomnosti rodiče, aby na vlastní oči viděl, jak s doučováním dítěti pomoci.

Od vzniku Kamínku se na SAS obrátila více než stovka lidí, většinou záleží na nich, jak dlouho spolupráce trvá. Pokud jsou aktivní, jde vše rychleji a snáz. Desítky případů se již povedlo dovést do zdárného konce.

Dostatek prostoru je v Kamínku také pro volný čas dětí a rodičů. Rodiny si mohou odpočinout třeba při výtvarném kroužku, příjemném tělocviku nebo minikurzech vaření. Tyto kroužky se konají pravidelně každý týden a mimo jiné mají za cíl sblížit rodinu a nabídnout jí příjemnou cestu trávení volných chvil. Nejednou se stalo, že při řešení složitých rodinných krizí klienti objevili genia loci Kamínku - nenásilného a přirozeného stmelování rodin.

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež (NZDM) má za cíl přivést mladistvé a mladé dospělé ke smysluplné zábavě a pomoci jim vhodně nastartovat jejich dospělý život. Ani zde nezavírají dveře před nikým, kdo na ně zaklepe. "Chodí k nám mladí lidé, kteří mají třeba problém v rodině, jsou drogově závislí, nemohou najít práci, ale i ti, kteří hledají zábavu a kontakt s vrstevníky," sdělila sociální a kontaktní pracovnice Petra Šuláková.

Mladiství mezi patnácti a šestadvaceti lety najdou v centru mnoho zábavy nejrůznějšího typu, ať už je to stolní fotbal, hry či hudební nástroje, na kterých mohou trénovat v moderní zkušebně.

Klienti nízkoprahového zařízení se mohou účastnit i různých programů, které jsou zaměřené na studium, práci či život bez závislosti. Pracovníci jim pomáhají doplnit si vzdělání, absolvovat rekvalifikaci, efektivně hledat práci, ale i případně zvládnout odvykací kúru při léčbě drogové závislosti.

Nejtěžší na práci v nízkoprahovém zařízení je budování důvěry. Ta je totiž nepostradatelná. Mladí lidé jsou nedůvěřiví a leckdy uzavření. Vybudovat si u klienta bezpečný vztah trvá delší dobu, skončit však může okamžitě.

Hatit práci Kamínku mohou také alkohol a drogy. Pod jejich vlivem totiž klienti do centra nesmí za žádných okolností, o této podmínce jsou informováni hned při první návštěvě a musí ji striktně dodržovat.

Kamínek v kostce

Příjemcem dotace z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost na provoz Kamínku je město Chomutov, provozuje ho Občanské sdružení Světlo Kadaň. Činnost centra je primárně určena rodinám s dětmi žijícími na Kamenné, Písečné a v blízkém okolí. Jak již ale bylo zmiňováno, i ostatní zde najdou pomoc či radu. V březnu roku 2013 začaly přípravné práce pro otevření sociálního centra, byly zbořeny tři pavilony bývalého ústavu a ostatní budovy prošly rekonstrukcí. V Kamínku pracuje devět zaměstnanců. Od září loňského roku proběhlo v nízkoprahovém zařízení více než pět tisíc návštěv mladých lidí, sociálně aktivizačních služeb využilo přes sto klientů. Centrum velmi úzce spolupracuje s odborem sociálních věcí magistrátu a Sociálními službami Chomutov.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru