Kadaň – Kadaňští vyslyšeli výzvu čerstvých nositelů Nobelovy ceny míru a spolu s Londýnem, Novým Dillí nebo Buenos Aires se zapojí do celosvětové kampaně End Child Slavery Week. Jak? Zhruba kilometrovým pochodem s jasným poselstvím, upozornit na 5,5 milionů zotročených či nedobrovolně pracujících dětí.

pochod1911

Zatímco ve zmíněných světových metropolích vyrazí lidé do ulic až v sobotu, v Kadani se organizátoři rozhodli pro pochod už ve čtvrtek 20. listopadu (tento den si připomínáme 25. výročí Úmluvy o právech dítěte). Půjde se s lampiony, které budou symbolizovat světlo naděje.

„Svět asi nezměníme, svůj postoj můžeme"

„Spojíme poselství pochodu s obohacením smyslu místní křížové cesty, která vede od radnice k františkánskému klášteru. Rádi bychom si připomněli, že žijeme v době, která se v počtu otroků vyrovná 18. století, kdy podle učebnic obchod s nevolníky kvetl," říká jeden z organizátorů pochodu, místostarosta Kadaně Jan Losenický. „Málokdo si uvědomuje, že svět vyrobí na kusy více zbraní než hraček, nebo že děti v Indii, Afghanistánu, ale třeba i v Rusku jsou nuceny vyrábět pro trh věci, na které samy ve svém životě nikdy nedosáhnou. Svět asi nezměníme, ale můžeme změnit vlastní postoj a uvědomit o tom okolí," dodává ještě Losenický.

Kdy a odkud se půjde?

Vyrážet se bude v 17.00 od sloupu Nejsvětější Trojice na Mírovém náměstí. „S sebou si vy i vaše ratolesti určitě vezměte lampiony, aby naše procesí a myšlenka, kterou chceme podpořit, byly vidět hodně zdálky!" říká Tereza Gvoždiaková, která za Kulturní zařízení převzala organizaci pochodu.

Samotnou cestou ale akce nekončí. V 18 hodin bude v bývalé klášterní knihovně promítnut krátký film z dánsko-afghánské koprodukce „Farídulláh má dnes volno". Jde o příběh jedenáctiletého afghánského chlapce, který splácí peníze potřebné na živobytí pro celou jeho rodinou prací v cihelně.

Nobelova cena míru 2014

Malala Júsufzaiová, 17 let, Pákistán

Malala se stala nejmladší nositelkou Nobelovy ceny. I přes své mládí se angažuje v podpoře vzdělávání dívek v Pákistánu, za což se dostala do nemilosti Talibanu. Před dvěma lety byla velmi vážně zraněna, radikálové ji v autobuse střelili do krku a hlavy.

Kailáš Satjárthí, 60 let, Indie

Boji za dětská práva se věnuje tři desítky let. Svojí prací se zasloužil o udržení odkazu Mahátma Gándhího, během své činnosti přispěl k přijetí několika světových dohod o právech dětí.

pochoda1911

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru