Kadaň – Je krátce před jednou hodinou odpolední a kadaňské Nábřeží Maxipsa Fíka plní desítky lidí. Shromažďují se u pod bílou plachtou ukrytého díla, zvědavě očekávajíc věci následující. Úderem jedné si bere slovo starosta města Kadaně Jiří Kulhánek a představuje projekt. Po něm dostává mikrofon uznávaný historik Petr Hlaváček a autor zatím zahaleného skvostu, umělecký kovář Karel Meloun. Pak to přichází... Potáhnutí za červenou stuhu, bílý závoj padá a královské město Kadaň se od tohoto okamžiku pyšní vlastním orlojem.

orloj610

„Orloj podtrhuje historický ráz města"

Úžasné dílo nestojí v Kadani náhodou. Je poctou slavnému rodákovi, středověkému hodináři Mikulášovi z Kadaně, který v roce 1410 sestrojil orloj z nejslavnějších, pražský, na Staroměstském náměstí. "Jsme rádi, že se tento projekt podařilo dotáhnout do zdařilého konce. Orloj jako by podtrhoval historický ráz našeho města," usmívá se starosta.

„Byl to originální nápad"orlojb610

Na stavbu či dílo, které by zkrášlilo zmíněné Nábřeží, vyhlásilo kdysi město veřejnou soutěž. V té se nakonec sešla šestice návrhů, z nichž byl vybrán orloj kláštereckého umělce. „Má to vztah k historii a určitou vazbu na Kadaň. Navíc to byl opravdu originální nápad," vzpomíná Kulhánek.

Celé to vyšlo na milion

Replika „hodin" vznikala půl roku, předtím ale Karel Meloun tvořil rok a půl její menší podobu (i ta dnes byla k vidění). Za jeho výtvor zaplatilo město něco málo přes jeden milion korun. „Mikuláš z Kadaně dostal kdysi za orloj dva měšťanské domy a doživotní rentu, já to budu mít na poplacení daní," odtušil při odhalování šikovný kovář.

orloja610

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru