Litvínov – Další z řady plánovaných protestních shromáždění českých radikálů mělo dnes v Litvínově bleskový průběh. Přes avizovaný začátek (15 hodin) vypuklo vše asi s hodinovým zpožděním a dav protestujících se spokojil se zapálením několika svíček u pietní desky Miloše Reha.  Toho před lety zavraždili Romové u místního dopravního podniku.

Mělo to být velké, přijelo jich deset

Před začátkem akce radikální přívrženci mluvili ale trochu jinak. Po pěti letech se měli vrátit do Litvínova a protestovat proti kriminalitě, porušování zákonů Policií ČR a hájit práva občanů. Kasali se hojným počtem, místo toho se jich ale v restauraci Java u litvínovského vlakového nádraží sešla hrstka. A hrstkou je myšleno tak deset lidí.

Plán vzal šmahem za své

Protestující dav měl ve tři vyrazit od nádraží přes centrum města až na janovské sídliště.  Shromáždění pak mělo skončit před základní školou v ulici Přátelství, kde byly plánované projevy. Nic z toho se ale neuskutečnilo!

Romové a policie připraveni

Na příchod demonstrantů se náležitě připravila také protistrana. Desítky Romů čekaly údajně s transparenty, na vše ve zvýšeném počtu dohlížela státní i městská policie včetně antikonfliktního týmu. Podle informací redakce došlo pouze k drobnému incidentu na janovském sídlišti, kdy skupinka provokatérů pokřikovala z automobilu rasistická hesla.

Janov 2008 – opravdová válka

Ve válečnou zónu se Litvínov, a hlavně pak janovské sídliště, proměnily v roce 2008. Tehdy tady začaly první nepokoje, které vyvrcholily právě 17. listopadu. Tento den došlo ke krvavému střetu nacionalistů a jejich příznivců z řad veřejnosti, policejních těžkooděnců pěšmo i na koních, obrněných transportérů, vodních děl a Romů z místní i přespolní komunity. Na janovském sídlišti tekla krev, bylo mnoho zraněných, vzduchem létaly zápalné lahve, kamení a dlažební kostky. Při potyčce také shořel služební vůz litvínovských strážníků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru