Michal Pokuta byl v době činu v podmínce a pod vlivem drog. Foto: jip
Chomutov

Ústí nad Labem – Ve středu 27. března pokračoval u Krajského soudu v Ústí nad Labem soudní proces s obžalovaným Michalem Pokutou, po jehož útoku zemřel v květnu loňského roku v Mostě u 14. ZŠ čtyřletý chlapec. Před senátem vypovídala soudní znalkyně Andrea Vlčková a četly se výpovědi nezletilých svědků.

Připomeňme krátce případ. V sobotu 27. května 2023 došlo ke konfliktu tří lidí: bývalého partnera – biologického otce dítěte Francesca Manigrassa, matky dítěte a jejího současného partnera, obžalovaného Michala Pokuty. Všichni tři aktéři byli uživateli drog. Vzájemně se na ulici napadali, vyhrožovali si a vulgárně na sebe pořvávali. Ital Francesco Manigrasso svou bývalou partnerku dle svědků na ulici napadal, držel ji pod krkem, vzájemně se prali a kopali. V jednu chvíli si při napadání vzal Ital jako zbraň dřevěný kůl, který se používá v ulicích jako opora mladých stromků. Nakonec jej ale na naléhání své expartnerky odhodil a vzal si do náruče syna.

Při pokračování roztržky se obžalovaný Michal Pokuta rozeběhl směrem k biologickému otci dítěte, který s dítětem v náruči začal utíkat. Když k muži doběhl, provedl výpad nožem. Místo Itala ale zasáhl chlapce, protože muž se zastavil a otočil se směrem k pronásledovateli. Více jsme o prvním slyšení psali ZDE. Už při prvním jednání soudu Michal Pokuta vypověděl, že chlapce bodnout nechtěl, sám jej vychovával a měl jej rád. Dítě na základě zranění zemřelo.

Při dnešním soudním slyšení popsala znalkyně, jak k úmrtí chlapce došlo. „Příčinou smrti byl otok mozku, ke kterému došlo významných nedokrvením orgánů z důvodu ztráty krve. Zároveň u chlapce došlo k akutní embolii velkého rozsahu, když chlapec vdechl krev a zvratky. Chlapec byl neúspěšně resuscitován, s ohledem na poranění jej nebylo možno zachránit,“ vypověděla znalkyně Andrea Vlčková.

Obžalovaný zasáhl chlapce do krku, kde nůž přerušil krční tepnu i krční žílu. Nůž se zastavil až o týlní kost mezi hlavou a krční páteří.

Při líčení se řešilo, zda byl chlapec čelem k otci či k útočníkovi, což vypovídali někteří svědci při rekonstrukci. Podle znalkyně je to s ohledem na subtilnost dítěte jedno. „Žíly a cévy jsou na obou stranách krku, poranění dítěte by bylo fatální, ať by byl k němu zády či čelem,“ potvrdila soudkyně. 

Řešila se také intenzita výpadu útočníka, protože čepel nože se zastavila až o kost, kde zanechala zářez.

Soudní proces bude pokračovat ve čtvrtek výslechem dalšího znalce a svědkyně – matky dítěte.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru