Z vítězství se v loňském ročníku radovali obyvatelé Dolní Poustevny. Foto: město Dolní Poustevna
Chomutov

Ústecký kraj – V prostorách Senátu Parlamentu České republiky byl v březnu za účasti vyhlašovatelů a spoluvyhlašovatelů soutěže a zástupců Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova vyhlášen 28. ročník soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova.

Do soutěže se mohou přihlásit všechny obce, tedy i města a městyse, které mají nejvýše 7 500 obyvatel a zpracovaly strategický dokument zabývající se rozvojem obce. Přihlášky do soutěže mohou obce posílat až do 26. dubna 2024.

Cílem soutěže je nejen povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, propagovat rozmanitost a pestrost programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova, ale také vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží zvelebovat svůj domov, rozvíjejí místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Letošní ročník čeká několik změn a inovací. Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo nové ocenění v podobě fialové stuhy za inovativní řešení, se kterou se pojí odměna formou dotace v hodnotě 300 tisíc korun. U dalších stávajících stuh a ocenění došlo k navýšení částek finančních ocenění. Další novinkou je elektronizace přihlašovacího procesu. Obce se do soutěže nově hlásí výhradně vyplněním elektronické přihlášky po přihlášení se do systému prostřednictvím datové schránky obce na webových stránkách soutěže. Poslední podmínkou pro účast je uhrazení registračního poplatku.

Veškeré informace o soutěži najdou obce na webových stránkách vesnice roku. V loňském roce v Ústeckém kraji zlatou stuhu získala Dolní Poustevna, modrou stuhu získaly Modlany, bílou stuhu Křešice, oranžovou stuhu Tisá a zelenou stuhu Hlinná.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru