Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR – Zatímco se dokončují práce na zákonu o podpoře v bydlení, Ministerstvo práce a sociálních věcí pomáhá prostřednictvím svého projektu Podpora sociálního bydlení a jeho systémové zavádění v ČR celkem 41 obcím a neziskovým organizacím.

Jejich vlastní projekty spolufinancované EU mají za cíl pomoct lidem v bytové nouzi a nabídnout jim cestu k lepšímu životu s podporou sociálních pracovníků. Novou střechu nad hlavou takto získalo již přes 500 domácností.

Během předchozích let byly realizovány projekty zaměřené na sociální bydlení, v rámci kterých si bydlení udrželo 84 % podpořených domácností. Na předešlou výzvu zaměřenou na Housing First a úspěch projektů navázaly v průběhu roku 2022 dvě nové výzvy OPZ+ č. 007 a č. 101. Potvrdily velký zájem o podporu sociálního bydlení.

Během několika měsíců od vyhlášení se zapojilo celkem 50 projektů. Devět z nich se věnuje převážně podpoře osob přicházejících z Ukrajiny. Projekt MPSV Podpora sociálního bydlení poskytuje metodickou podporu zbývajícím 41 projektům obcí a neziskových organizací.

„Vítám velký zájem o rozšiřování sociálního bydlení napříč celou republikou, od větších měst, jako je například Ostrava, až po menší obce. Více než 500 domácností, v nichž žijí stovky dětí, již pomoc našlo. Náš ministerský projekt pomáhá zavádět sociální bydlení v terénu a zároveň přináší zpět důležité zkušenosti z praxe,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Realizátoři projektů počítají se zabydlením více než 740 domácností ohrožených ztrátou bydlení. Během prvního roku již bylo zabydleno 509 bytů, z toho 244 obecních a 265 soukromých. Byty poskytli také menší pronajímatelé. Celkem 178 bytů je spojeno s tzv. podporou garančního plnění. Praxe potvrdila, že pokud sociálně potřební při zabydlení získají podporu sociálních pracovníků a současně mohou využít garance v bydlení (např. při zajištění kauce), výrazně se zvyšuje šance udržet si bydlení. Je tak možné motivovat majitele soukromých bytů, aby lidem v nouzi otevřeli dveře svých nájemních bytů.

Napříč projekty vzniklo také 16 kontaktních míst pro bydlení, které jsou důležitým prvkem lokální pomoci v bytové nouzi. Jedno z nich je i v Chomutově – je zajišťováno organizací K srdci Klíč, kontaktní místo najdete na adrese Školní 5336. O tom, jak sociální pracovníci pomohli najít bydlení konkrétnímu páru, jsme psali ZDE. „Všechny tyto prvky – využívání soukromých bytů při zajištění asistence v bydlení, zprostředkování bydlení a kontaktní místa představují základní pilíře připravovaného zákona o podpoře v bydlení, na němž MPSV s MMR intenzivně pracuje,“ dodala náměstkyně člena vlády Zuzana Freitas Lopesová.

Nejen pro 41 podporovaných projektů byly vytvořeny nové webové stránky http://www.socialnibydleni.mpsv.cz, které slouží jak odborné veřejnosti a zájemcům o téma sociálního bydlení, tak pro občany v bytové nouzi. Těm webové stránky nabízejí užitečný rozcestník možné pomoci, rady, na koho se obrátit, tipy a další kontakty.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru