Na tuhle zimu chtějí zapomenout. Dostali šanci a opět bydlí
VE ŠKOLNÍ ULICI MÁ NEZISKOVÁ ORGANIZACE K SRDCI KLÍČ SÍDLO. FOTO: JIP
Chomutov

Chomutov – Partneři Marcela a Jiří prožili poslední měsíce na ulici a na tuto životní etapu by nejraději zapomněli. Lockdown roztočil spirálu událostí, po nichž přišli o bydlení. Nyní jsou opět v teple díky Housing First.

Housing First v Chomutově je program spolufinancovaný Evropskou unií. Nezisková společnost K srdci klíč pomáhá lidem v nouzi v Chomutově opět se postavit na nohy. „Momentálně máme dalších 35 zájemců, bohužel v současné chvíli nemáme k dispozici žádný volný byt. Tento je velký 2+1, takže jsme z kandidátů zvolili právě jediný pár, ostatní jsou jednotlivci," vysvětlila sociální pracovnice Markéta Selecká. Potřeba jsou byty s levnějším nájemným, aby jedinci, kteří dostanou tuto šanci na návrat do normální společnosti, zvládli pronájem ufinancovat.

Marcela s Jiřím dostali byt částečně vybavený, několik věcí do domácnosti měli uschované u maminky. „Navázali jsme spolupráci s nábytkovou bankou. Horší je to se spotřebiči. Pokud si někdo bude pořizovat nové a ty původní, ještě funkční, by mu doma již překážely, velice rádi je převezmeme. To samé samozřejmě platí i o nábytku," dodala druhá sociální pracovnice Hana Hamerská. V sídle v ulici Školní 5336 v Chomutově má nezisková společnost K srdci klíč prostory, kde lze nabídnuté spotřebiče a nábytek zatím uskladnit. „Můžeme zajistit i vystěhování a převoz darovaných věcí, proto je nejlepší zavolat a domluvit se dopředu," podotkla Hana Hamerská. 

Jak se vlastně Marcela s Jiřím dostali na ulici? Vše začalo v době lockdownů zavedených kvůli pandemii koronaviru. „Oba jsme vyučení kuchaři. Restaurace během pandemie zavíraly a propouštěly. Bez příjmu jsme si nemohli dovolit platit nájem, takže jsme zůstali na ulici," vzpomíná s očima plnými slz paní Marcela. Zatímco její partner je nyní již v důchodu, ona by se ráda vrátila do zaměstnání. „Vyřešili jsme s nimi základní starost o bydlení, nyní se zaměříme na individuální potřeby. Tedy u paní Marcely chceme vyřešit psychický stav i fyzické zdraví tak, aby se mohla navrátit do práce," potvrdila Markéta Selecká. 

Projekt Housing First v Chomutově funguje od prosince roku 2022 a potrvá tři roky. Více informací najdete na webu www.ksrdciklic.cz

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru