Služebna na Českém Jiřetíně. Foto: Horská služba ČR
Chomutov

Krušné hory - V Krušných horách Horská služba letos postavila a rekonstruovala hned dvě služebny. V Českém Jiřetíně postavili zcela nové sezónní zázemí během 8 měsíců a výraznou rekonstrukcí prošla služebna HS na Nových Hamrech. Obě stanice se řadí mezi ty ze sezonním provozem s víkendovým obsazením dvoučlennou hlídkou. 

Horská služba V Českém Jiřetíně pracovala roky ve vyhrazeném prostoru v budově místního obecního úřadu. Protože ale poloha úřadu nebyla pro horoslužebníky ideální, poslední tři roky fungovala Horská služba ve stavební buňce pronajaté od místního provozovatele lyžařského areálu. Mezitím vznikl projekt nové budovy určené přímo pro účely Horské služby. Nová služebna Horské služby je dimenzovaná přesně pro sezónní potřeby zdejší oblasti.

Pro záchranáře i pacienty poskytuje moderní a dostatečné zázemí a je v ní také dostatek prostoru pro zimní techniku. Celá stavba musela splňovat regulativy územního plánu v Českém Jiřetíně, například podmínku konstrukce ze dřeva nebo třeba pečlivý výběr použitých materiálů a krytin.
 
Budova Horské služby na Nových Hamrech sloužila záchranářům dlouhých 40 let bez výraznějších zásahů. Díky zvyšujícím se potřebám a požadavkům Horské služby přestala ale vyhovovat současným standardům. Opravenou služebnu horští záchranáři převzali v polovině roku. I tato rekonstrukce proběhla s citem a ohledem na ráz okolní krajiny. 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru