Most, Chomutov - Plaváním se začala intenzivně věnovat ve svých třinácti letech, v patnácti získala první medaili na Mistrovství České republiky, ve svých třiadvaceti letech je držitelkou dvanácti medailí, jedenáct medailí, z toho jednu zlatou, čtyři stříbrné a šest bronzových získala na Mistrovství Evropy a jednu bronzovou medaili získala na Mistrovství světa.

Sportovkyně Simona Baumrtová v mosteckém masážním studiu. Foto: Jan Vraný

Ročně uplave přes dva tisíce kilometrů. Rodačka z Chomutova Simona Baumrtová si udělala ve svém nabitém programu chvilku času na rozhovor s naším on-line deníkem.

Kolik hodin týdně strávíte v bazénu?

Tak celkem je to týdně kolem patnácti, šestnáctí hodin a k tomu ještě mám pětkrát suchou přípravu, což je kolem čtyř až pěti hodin, takže dohromady v tréninku strávím kolem dvaceti hodin týdně.

Trávíte hodně času ve chlorované vodě, nemáte z toho nějaké zdravotní potíže?

Trochu s kůží, teď v zimě jsem měla trochu problémy, ale šla jsem na kožní a vyléčili jsme to. Potom si myslím, že chlór nedělá úplně dobře mému astmatu, kterým trpím.

Kde nejraději plavete?

Úplně nejradši mám bazén v Plzni, protože tam jsem nikdy nezaplavala špatně, takže mám na tento bazén dobré vzpomínky. Potom byl skvělý bazén v Londýně na olympiádě, bylo to tam úplně úžasné, ještě k tomu to množství diváků a obrovské tribuny, takže tam se mi také plavalo dobře.

A plavete ráda také v přírodě?

No já si nejsem jistá, jestli nějaký plavec má rád ještě nějaké jiné plavání kromě toho tréninkového, protože vody máme tolik, že úplně nevyhledáváme nějaké vodní prostředí. V moři možná ano, ale vana je taky fajn . Já žádné vody moc nevyhledávám, protože jí mám za ten týden dost.

VIDEOROZHOVOR SE SIMONOU BAUMRTOVOU:

 

Kromě plavání se také intenzivně věnujete magisterskému studiu na FTVS UK. To je časově velmi náročné, jak to zvládáte?

Tak musím říci, že ten poslední, pátý ročník je relativně v pohodě, ale nejhorší byl ten čtvrtý. Já jsem to měla komplikované v tom, že studuji denní studium. Trénuji v Chomutově a škola je v Praze, takže je to pro mě dost náročné skloubit plavání a školu. Mojí prioritou je škola, protože se v budoucnu plaváním živit nemůžu a proto jsem se studiu musela nějakým způsobem podřídit.

Co dělá Simona Baumrtová ve volném čase?

Ráda chodím nakupovat, ráda jsem se svými kamarády, ale někdy ve svém volnu jsem ráda jen tak doma a odpočívám. Mám toho za ten týden tolik, že jsem ráda, když občas nemusím nic dělat. Ráda také jezdím na dovolenou, nedávno jsem byla tři dny na lyžích, což bylo pro mě příjemné zpestření, takže sice úplně nevyhledávám jiné sportovní aktivity ve svém volném čase, ale vždycky se nějaká najde.

Jak kromě plavání udržujete svoji fyzickou kondici?
Plavání a ten trénink mi dává takovou kondici, že nic navíc moc nepotřebuji, takže ničemu jinému se moc nevěnuji, na nic jiného ani není moc času ani energie.

Takže jiné sporty neprovozujete?

Kromě plavání mám ještě tu suchou přípravu, kde chodím do posilovny, teď se snažím aspoň jednou týdně běhat, pak chodím na Redcord (Redcord® je terapeutický přístroj pro rehabilitaci a cvičení. Je velmi užitečnou pomůckou fyzioterapeuta v jeho každodenní práci. pozn. redakce), což jsou takové popruhy, dá se tam dávkovat zátěž, takže je to skvělé na zpevnění hlubokých svalů aby se zapojily v okamžik, ve který mají. Pak mám ještě jedno cvičení na posílení stabilizačního systému. Takže toto všechno počítám do suché přípravy, která trvá 4 až pět hodin.

Jak se stravujete? Mate nějaký speciální jídelníček?

Speciální jídelníček dodržuji v sezóně, mimo sezonu vůbec, protože mám hrozně ráda typicky českou kuchyni, potom třeba smažený sýr a to se moc do sportovní přípravy nehodí, takže si tato jídla dopřávám mimo sezonu. Během sezony tato jídla vůbec nejím ani nic smaženého a dodržuji vyvážený a pravidelný jídelníček.

Jednou za čas si jistě dopřejete své oblíbené jídlo, co jíte nejraději?

Mám ráda vepřové s knedlíkem a se zelím, nejraději výpečky nebo bůček.

Dnes jsme Vás zastihli před masáží, jak často si masáž dopřáváte?

Podle času, ale tak jednou, dvakrát týdně, záleží na mém programu, takže je to trochu nepravidelné, ale minimálně jednou týdně si ji dopřeji určitě. Nechávám si dělat klasickou masáž zad, protože mám trochu problémy se zády a od mých zad se odvíjí všechno ostatní, protože pro sport, který dělám, je nejdůležitější, aby má záda byla relaxovaná.

Využíváte stále stejného maséra?

Střídám to, protože pro mě je trochu komplikované jezdit po tréninku do Mostu, je to hodina navíc, takže většinou chodím k masérovi v Chomutově, kterého mám pět minut cesty od bazénu, ale ráda si zajedu i sem do Mostu, protože je tu skvělý masér.

Čtenáři serveru Lidovky.cz Vás tento týden zvolili nejkrásnější českou sportovkyní. Jaký máte vztah ke kráse a k módě?

Tak co jsem začala spolupracovat s mým psychologem, což už je šest let, který mě přiměl k tomu, abych o sobě přemýšlela jako žena a také bych se podle toho měla chovat, jsem se změnila. Protože do té doby jsem módu a krásu vůbec neřešila. Třeba kabelka bylo pro mě sprosté slovo, teď už se ale ráda oblékám a ráda oblékání řeším. Je moc příjemné, že mě čtenáři zvolili, jsem moc ráda, ale neočekávám, že by se od toho měla odvíjet nějaká další má kariéra.

Takže kromě sportovního oblečení se ráda oblečete i do něčeho „holčičího".

Je to pro mě příjemná změna, protože vesměs jsem buďto v plavkách nebo v teniskách a v kraťasech. Ne že bych vyhledávala poslední módní novinky, ale ráda se obléknu do něčeho jiného než do sportovního oblečení.

Zmínila jste se o psychologovi. Je běžné, že sportovkyně využívají služeb psychologů?

Určitě ano, naše činnost je náročná nejen na fyzickou kondici, ale také na psychiku, navíc dnešní profesionální sport klade na jedince velkou zátěž a velký tlak, velkou zátěží je také popularita, novináři Vás milují, když vítězíte a získáváte medaile, pokud se ale nezadaří, brzy na Vás zapomenou. Proto vše jsou pro nás konzultace s psychology důležité a je to již dnes běžná záležitost mnoha sportovců.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru