Karlovarsko; Chomutovsko - Převrácený raft (jeden ze tří) plný vodáků oznámil záchranářům dnes po desáté hodině dopoledne náhodný svědek z Jakubova na Karlovarsku. Čtyři z vodáků unášel proud řeky zhruba dva kilometry, poté se jim u chatové osady před Stráží nad Ohří podařilo dostat se na břeh. Pátý z převráceného raftu podle ostatních zmizel v proudu řeky. Po ztraceném vodákovi pátraly desítky hasičů z Karlovarského i Ústeckého kraje, záchranu komplikuje rozvodněný tok řeky.

na vodě101

Hledalo se ve vodě i na suchu

Raft se měl údajně převrátit na jezu u Mlýna na Ohři. „Na jakubovském jezu jsme nasadili na vodu dva čluny a začali jsme po muži pátrat po obou stranách říčního koryta. Zároveň jsme také procházeli oba břehy a hledali, zda vodák někde nečeká na záchranu," uvádí mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

Pátrání až k Nechranicím

Řeku hasiči propátrali až do Perštejna, tady se k nim připojili kolegové z Klášterce nad Ohří. Do záchranné akce byla zapojena také jednotka z Kadaně. „Zasahovali jsme od kadaňského stupně až k mlýnu a od želinské elektrárny k Nechranické přehradě," říká velitel kadaňské stanice Martin Apolen.

Po hodinách marného hledání byla celá akce prozatím ukončena, vodák bohužel zůstává i nadále nezvěstný.

Do nemocnice nechtěli

Ostatní vodáky zkontrolovala posádka záchranné služby, převoz na ošetření do nemocnice všichni odmítli. Na místě byl přítomen také psycholog hasičů, který celé skupině vodáků z celkem tří raftů poskytl první psychologickou pomoc.

Hasiči varují

„Sjíždění řek při zvýšených hladinách a zvýšeném průtoku je velmi riskantní. Pokud se už někdo pro splutí řeky v těchto podmínkách rozhodne, měl by být dostatečně vybaven. Každý vodák by tak měl mít záchrannou vestu, přilbu a v tomto chladném počasí i neoprenový či suchý oblek do vody," vysvětluje závěrem Kasal.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru