Chomutov - Technické služby představily šestatřicet strojů, které se budou starat o vozovky a chodníky v zimním období. Technika, její obsluha i posypové materiály jsou připravené, zima může začít. „Jako každý rok je také pečlivě vypracován plán zimní údržby, který počítá i s náhlými přívaly sněhu, silnými mrazy či vichřicemi," uvedl náměstek primátora Martin Klouda.

technické611

1 000 tun soli, písek a drť přichází průběžně

O bezproblémovou sjízdnost silnic se nám letos postarají čtyři velké sypače, čtyři traktory se závěsnou radlicí a dva s čelní šípovou radlicí a také čtyři malotraktory. Schůdnost chodníků zajistí pět multikár s radlicí a sypačem, jedna bez sypače. Šest dodávek bude na určená místa dovážet materiál pro ruční posyp. Když bude potřeba sníh z města odvážet, jsou připraveny čtyři nakladače a pět náklaďáků. Stav komunikací bude podle potřeby i několikrát denně kontrolovat dispečer v osobním voze. Na posyp komunikací je připraveno 1 000 tun soli, písek a drť kupuje organizace průběžně.

„Nelze zasahovat všude naráz"

Zimní období začíná 1. listopadu a končí 31. března. Pokud by však bylo zapotřebí udržovat komunikace i po tomto datu, Technické služby okamžitě zareagují. „O komunikace se v zimě staráme podle harmonogramu, pokud je potřeba, dokážeme ho upravit podle aktuální situace. Pokud však začne například hustě sněžit, není možné okamžitě ošetřit všechny komunikace naráz," uvádí ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

Silnice mají tři, chodníky pak dvě kategorie

Silnice ve městě jsou rozdělené do tří kategorií podle pořadí důležitosti ošetření. Úseky v první kategorii, sem patří hlavní tahy a trasy autobusů a trolejbusů, musí Technické služby ošetřit do čtyř hodin od vzniku takzvané závady ve sjízdnosti (tedy od doby, kdy se pro řidiče či chodce zhorší podmínky).

Chodníky jsou rozdělené do dvou kategorií, ty v první musí být ošetřené do čtyřiadvaceti hodin. Celkem je v první kategorii téměř 26 kilometrů vozovek, ve druhé přes 13 kilometrů a ve třetí 76 kilometrů. Chodníků je v první kategorii 48 kilometrů a ve druhé 115 kilometrů. Z toho přes čtyři kilometry chodníků se mohou ošetřovat pouze ručně.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru