Jirkov; Chomutov – Krásné počasí, dobrá soutěžní účast, chutné výrobky. Jirkovské „Jablečné slavnosti" vyšly dle očekávání pořadatelů. „V soutěži se nám sešlo na čtrnáct jablečných pochoutek. Vybrat tu NEJ nebylo vůbec jednoduché. Porota nakonec zvolila jablečný koláč v podání kuchaře začátečníka pana Cafourka," usmívá se organizátor ze sdružení Český um Adam Weber.

slavnosti299

Na třetím místě byl recept Ládi Hrušky

Na dalších místech se pak umístily vdolky s jablečnou ozdobou od paní Kollerové a pomyslný bronz získala dvojice slečen s jablečnými růžičkami. „Jsme rádi, že jsme naší akcí oslovili i mládí. Děvčata na třetím místě, odhadoval bych tak dvanáct let, překvapila receptem Ládi Hrušky," pochvaluje si účast Weber a s uspokojením dodává, „jak jsem řekl, vybrat nebylo lehké. O kvalitě soutěžních výrobků svědčí také to, jak rychle ze stolů zmizely. Doslova se po nich zaprášilo."

Jablka, mošty, pečivo, cider...

Nejen o soutěži ale sobotní „Jablečné slavnosti", které doplnily farmářské trhy v Jirkově, byly. „To určitě ne. Návštěvníci měli možnost výběru z osmi druhů jablek, téměř desítky druhů moštů, k prodeji byl cider (jablečné víno, vyráběné kvašením jablečného moštu) nebo třeba „jablečné" pečivo," vypočítává pořadatel.

Slavnosti míří do Chomutovaslavnostia299

Slavnosti v Jirkově jsou minulostí, milovníci jablek si ale nemusí zoufat. Následující víkend budou součástí farmářských trhů v Chomutově. A i tady se bude soutěžit, i tady se kuchaři a kuchařinky mohou předvést. Pravidla zůstávají stejná. „Účastníci soutěže mohou dle svého nápadu připravit jablečný pokrm či nápoj, který přinesou v den konání trhů (sobota 4. října) mezi osmou a desátou hodinou na chomutovské náměstí 1. máje. Porota pak nejlepší, nejchutnější a nejzajímavější nápady ocení zajímavými cenami. Vyhlášení výsledků proběhne přibližně v 11 hodin," vysvětluje Weber.

Rozhodli jste se přihlásit?

Pak neváhejte s registrací. Zájemci se mohou zaregistrovat v chomutovském Informačním centru, kde si také mohou rovnou vyzvednout dvě kila jablek na osobu. Odběr je ZDARMA a probíhá ode dneška (pondělí 29. září) do pátku 3. října. Přijít můžete kdykoliv mezi 10.00 a 17.00 hodinou. Jablka do soutěže věnoval pořadatel Severočeských farmářských trhů.

Zúčastnit se mohou i ti, kteří se rozhodnou zpracovávat jablka vlastní, i v tomto případě je ale registrace nutná. S tou byste neměli v žádném případě otálet, jablíček je připraveno omezené množství.

Další informace budou průběžně zveřejňovány na stránkách www.severoceskefarmarsketrhy.cz a facebookovém profilu SFT.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru