Klášterec nad Ohří - Jubilejní 10. ročník festivalu Klášterecké hudební prameny, jehož uměleckým ředitelem a hlavním protagonistou je houslový virtuos Jaroslav Svěcený, přilákal v uplynulých 10 dnech do Klášterce nad Ohří téměř 2400 diváků. „I když nám počasí příliš nepřálo a několikrát jsme museli koncert přesouvat z nádvoří zámku do kostela resp. kulturního domu, neprojevilo se to ve snížení návštěvnosti, která byla v historii festivalu rekordní," říká za organizační tým Radka Hodicová z MÚ z Klášterce nad Ohří.

sveceny157

Mladý talent po boku mistra

Během 10 festivalových dní se uskutečnilo celkem 11 koncertů, jeden z nich se již tradičně konal v německé partnerské obci Grossrückerswalde v tamním protestantském kostele. Nedílnou součástí festivalu byly také doprovodné mezinárodní houslové kurzy, do kterých bylo přijato symbolických 10 nadějných mladých houslistů. Ten nejlepší z nich dostal následně příležitost zahrát si na závěrečném koncertě Jaroslava Svěceného a Virtuosi Pragenses.

Velký zájem mezi českými i zahraničními návštěvníky vzbudila také unikátní výstava houslí z osmi zemí světa, kterou provázel Jaroslav Svěcený. Zájemci se zde mohli dozvědět specifika různých houslařských škol z celé Evropy a prohlédnout si více než 30 exponátů.
„V letošním roce jsme festival chtěli přiblížit i mladšímu publiku a tak jsme se rozhodli uspořádat jeden z koncertů v letním kině," říká Hodicová a dodává „i když kvůli počasí se tento večer nakonec konal v kulturním domě, setkal se s obrovským úspěchem u diváků." Vystupovala zde mimo jiné skupina Jablkoň, popové písně zazpívala sopranistka Markéta Mátlová a závěr patřil skupině Electroshock kláštereckého rodáka Tomáše Krejbicha, se kterou si zahrála i tradiční účastnice Kláštereckých hudebních pramenů Julie Svěcená.

Na Diabli a Vivaldianno vyprodáno týden dopředu

O všechny festivalové večery byl díky jejich vysoké kvalitě velký zájem, na dva největší koncerty (Cigánski Diabli a Vivaldianno) bylo vyprodáno již týden před začátkem festivalu. „Jubilejní ročník Kláštereckých hudebních pramenů ukázal, že se festival za 10 let svého působení etabloval jako kvalitní kulturní akce nadregionálního až mezinárodního významu," říká jeho umělecký ředitel Jaroslav Svěcený a zároveň slibuje, že vynaloží veškeré úsilí na to, aby 11. ročník byl minimálně tak dobrý jako ten 10.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru