Zítra v pravé poledne se na tři minuty rozezní sirény a zvony po celé České republice. Vláda dnes na svém zasedání rozhodla, že takto symbolicky uctí památku čtyř vojáků, kteří včera zahynuli v Afghánistánu. Prezident Miloš Zeman jim udělí medaile.

vlajka97

V usnesení vláda nařizuje, aby se ve čtvrtek 10. července 2014 v 12:00 hodin po dobu 3 minut na celém území České republiky rozezněly sirény. Rovněž doporučuje, aby se ve stejnou dobu rozezněly zvony, a lidé tak měli možnost připomenout si památku českých vojáků, kteří zahynuli při plnění bojových povinností v rámci mezinárodní bezpečnostní operace pod vedením NATO v Afghánistánu.

„Jsem potěšen, že vláda je v tomto zajedno. Beru to jako vyjádření úcty nejen těm, kteří zemřeli daleko od domova, ale i vojákům, kteří každodenně nastupují do služby ať v České republice či v zahraničí," řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Kabinet, který na začátku jednání uctil padlé minutou ticha, v usnesení rovněž vyjádřil hlubokou soustrast rodinám a pozůstalým.

Prezident republiky Miloš Zeman chce padlé vojáky ocenit medailemi Za hrdinství. Řekl to na dnešní tiskové konferenci po jednání se slovenským protějškem Andrejem Kiskou. Ten pozůstalým vyslovil upřímnou soustrast za sebe i svou zemi.

K incidentu, při němž na místě zemřeli čtyři čeští vojáci a jeden byl těžce zraněn, došlo v úterý 8. července 2014 v 5.15 středoevropského času. Sebevražedný atentátník se odpálil v davu lidí, mezi nimiž byli i příslušníci AČR, kteří zde prováděli standardní patrolu. (zdroj: www.army.cz)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru