Chomutovsko – Grantové řízení pod názvem „Oranžový přechod" vyhlásila Nadace ČEZ před měsícem. O co se jedná? Jde o podporu zvyšování bezpečnosti silničního provozu formou instalace osvětlení přechodů pro chodce. Požádat o grant mohou všechny obce v České republice, a to do tohoto čtvrtka. Maximální výše nadačního příspěvku je 200 tisíc korun.

oranžový přechodpo166

Vloni se osvětlilo 35 přechodů

Díky projektu přibylo vloni pět nově osvětlených přechodů na severu Čech (v Jablonci nad Nisou, České Lípě, Mníšku, Děčíně a Ústí nad Labem) a dalších 30 v ostatních regionech. „Loňský ročník se setkal s neuvěřitelným ohlasem. Do hlasování se zapojilo přes 100 tisíc lidí. Nebezpečných a nedostatečně osvětlených přechodů je bohužel v České republice stále hodně, proto jsme se rozhodli v nápravě tohoto stavu pokračovat i letos," vysvětluje manažer Nadace ČEZ Ondřej Šuch.

Žádost pouze na webu

Grant na Oranžový přechod je zaměřen na instalaci osvětlení dosud neosvětlených nebezpečných přechodů pro chodce v intravilánu i extravilánu (zastavěná a nezastavěná část obce). Podat žádost lze výhradně vyplněním a odesláním webového formuláře, dostupného na www.nadacecez.cz. Písemné, ani jinak zaslané žádosti nelze do grantového řízení zařadit

oranžový přechodpřed166Víte, že...

* Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. V roce 2013 se na přechodech událo 1 283 nehod, z toho 28 bylo smrtelných.

* Osmou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 957 nehod, při nichž zemřelo 23 chodců.

* Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65%.

* Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.

* Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru