Chomutov – Dříve se městské pozemky prodávaly podle schválené cenové mapy, vlivem nové legislativy došlo ke změnám. Nyní si mohou občané koupit pozemky města za cenu stanovenou znaleckým odhadem. „Praxe je většinou taková, že pozemky prodáváme na základě žádosti občanů. Pokud parcelu město nepotřebuje, zveřejníme záměr prodeje, který se uskuteční podle znaleckého posudku," uvádí náměstek primátora Jan Řehák.

radnice224Zeleň, komunikace, majetek, rada

Pokud si občan zažádá o prodej pozemku nebo jeho části, k věci se nejprve vyjádří odborníci z oblasti zeleně, komunikací nebo rozvoje města, zda je možné parcelu odprodat. Záležitost poté projednává rada města, která v případě kladného stanoviska na základě doporučení komise majetku, investic a územního plánu schvaluje zveřejnění. „Poté na úřední desku fyzickou i elektronickou po dobu patnácti dnů zveřejníme záměr prodeje," upřesnila Pavlína Kolářová, vedoucí majetkoprávního oddělení magistrátu.

Co bude dál?

Žadatel si musí následně nechat zpracovat znalecký posudek a v případě koupě jen části pozemku i geometrický plán. Tyto náklady v řádu tisíců korun platí zájemci o koupi. „Cenu podle odborného posudku garantuje znalec. Pokud by však byl neobvykle nižší, nechali bychom zpracovat posudek nový," ujistila Kolářová. O samotném prodeji pak rozhoduje zastupitelstvo města na základě doporučení komise a rady. Usnesení zastupitelstva je veřejné, včetně informací komu bylo co prodáno a za kolik.

Ceny v místě obvyklé...

„Prodej pozemků města je i bez cenové mapy transparentní a díky znaleckým posudkům dodržuje ceny v místě a čase obvyklé," dodal náměstek Řehák. Jediné, co jej odlišuje od prodeje jiných subjektů, jsou lhůty. Vzhledem k tomu, že je vždy zapotřebí vyjádření odborníků, lhůta pro zveřejnění a dvojité projednání v orgánech města, koupě trvá v řádu několika měsíců.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru