Jirkov – Olejomlýnský park. Jirkováci jej dlouhá léta využívají jako ideální a klidné místo pro procházky, venčí tu psy, někteří i piknikují, v zimě děti bobují na kopci a na podzim pouštějí ve spodní části draky. Park je sice udržovaný, více možností ale nenabízí. Stávající hřiště jsou nefunkční, cesty nezřetelné a zpravidla nezpevněné, dřeviny zčásti vysázené (ale staré) a zčásti náletové. Některé jsou bohužel také dosti poškozené. To všechno se ale nyní změní, Jirkovští přemění park na sportovně relaxační areál.

olejopark84

Vytížení v řádu stovek lidí

Stezky pro cyklisty a bruslaře, „plácek" na pétanque, obnovené dopravní hřiště, odpočinková vyhlídka na břehu rybníka, opravené cesty s novým osvětlením či lezecká stěna, to je pouhý zlomek toho, na co se v Olejomlýnském parku můžete v budoucnu těšit. Vše bude samozřejmě veřejnosti celoročně přístupné, kapacita při plném „vytížení" se předpokládá v řádu desítek až stovek lidí (v Jirkově žije 20 883 lidí – údaj z roku 2013).

Dlouholeté úsilí se podařilo

Podrobná studie na rekonstrukci parku byla zpracována již v roce 1982, poté zčásti také proběhla. V současné době získal Jirkov 85% dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad, která může dosáhnout až 25,5 milionu korun. Náklady města se předpokládají ve výši 4,5 milionu (15 % z nákladů, které se upřesní po výběrovém řízení na dodavatele). „Mám velkou radost z toho, že se dlouholeté záměry naplnily a můžeme využít potenciál této lokality," vyjádřil se ke schválení dotace starosta Jirkova Radek Štejnar.

Kdy se začne pracovat?

První stroje by do parku měly vyjet už tento měsíc, pracovat se tady bude téměř rok a půl. „Dokončení je plánováno na podzim 2015," říká místostarostka Dana Jurštaková. Nemocné a překážející stromy a keře budou vykáceny, ke zdravým jedincům přibyde 309 nových listnáčů a 3 681 keřů a trvalek. „Park napojíme i na cyklostezky, které plánujeme ještě ve městě vybudovat, takže bude velmi dobře dostupný i cyklistům z okolí," dodává starosta.

Krátce z historie

V Olejomlýnském parku se až do poloviny 20. století pěstovalo ovoce. Nynější prostor parku byl součástí sadových ploch kolem Jirkova. Územím protéká řeka Bílina, jejíž energii využívala olejna, čili Olejový mlýn. V severní části fungovala v 19. až 20. století přádelna, která vyhořela a její ruiny byly patrné ještě v 80. letech 20. století. Tou dobou se už v části parku rozrůstala zahrádkářská kolonie. Ve druhé polovině 20. století zde byly vybudovány cesty a vysazeny keře. Mezi velkým pískovištěm, hrušňovou alejí a sportovištěm přibylo dopravní hřiště, které bylo využíváno jen krátce. Park poté sloužil jako oddychové místo a promenádní cesta.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru