Chomutov – Před pár dny jsme z Podkrušnohorského zooparku přinesli zprávu o vylíhnutí malého orla kamčatského (najdete zde), neuplynulo ani mnoho času a chovatelé se mohou pochlubit dalším opeřeným mláďátkem. V půli března přivítali na svět mrňavého (zatím) orlosupa bradatého.

orlosupbradaty243

„Rakouská matka bude mít mládě zhruba do léta"

Nováček se ale v zooparku dlouho neohřeje. V nejbližších dnech bude převezen do Rakouska k náhradní orlosupí matce, která umí mláďata odchovávat. Ani pak se již ale do Chomutova nevrátí. „Rodičovská péče trvá několik měsíců, poté bude dravec postupně připravován na vypuštění do volné přírody. To se uskuteční na jaře příštího roku," vysvětluje postup ředitelka zooparku Iveta Rabasová.

„Náš odchov byl zatím neúspěšný"orlosupbradaty243a

V současné době se o malého orlosupa stará chovatel Petr Hora. „Samice snesla do hnízda vejce již v polovině ledna, brzy jsme ho umístili do líhně, kde se padesát osm dní inkubovalo. Koncem února snesla samice vejce druhé, to jsme již ponechali v hnízdě," uvádí zoolog a pokračuje, „pokud se mládě podaří odchovat, bude to velký úspěch. Jako jeden z nejvzácnějších evropských dravců je orlosup bradatý zařazený do Evropského záchovného programu, jeho počty ve volné přírodě klesají. V zooparku chováme orlosupy od roku 1999, a přestože samice snesla vejce již několikrát, mládě se nám prozatím odchovat nepodařilo."

Orlosup rozbíjí kosti o skály

Orlosup bradatý je velký dravec z čeledi jestřábovitých. Hnízdí na skalních útesech ve vysokých horách na území jižní Evropy, Afriky, Indie a Tibetu. Orlosup se živí převážně mršinami a kostmi, které rozbíjí o skály, proto také přezdívka "rozbíječ kostí" nebo "čistič alpských lučin". Jako jeden z nejvzácnějších evropských dravců, zařazený do seznamu CITES, musí mít před odjezdem své vlastní doklady a čip. Přísná pravidla mají zabránit nelegálnímu obchodu se zvířaty.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru